Wolfgang Huber: „Az evangéliumi keresztényeket ne emlegessük egy lapon a fundamentalistákkal!”

Létrehozás: 2009. április 29., 14:14 Legutolsó módosítás: 2009. április 29., 14:18

Berlin – Az EKD (Német Evangélikus (protestáns) Egyház vezetője felemelte szavát az evangéliumi keresztények védelmében. Az elmúlt hónapokban ugyanis az Isten birodalmának missziója (Mission Gottesreich) címmel az ARD újságírói Oda Lambrecht és Christian Baars könyvet jelentettek meg, amelyek a fundamentalista veszélyekről szóltak és ezzel vitákat váltottak ki a felekezetek között Németországban. Forrás: idea.de

Wolfgang Huber: „Az evangéliumi keresztényeket ne emlegessük egy lapon a fundamentalistákkal!”

Wolfgang Huber

„Az újságírók bizonyos jelenségeket kiemeltek az evangéliumi keresztény gyülekezetek életéből, amelyekről részben elmondhatóak, hogy akár fundamentalista megmozdulásoknak is vélhetőek. De az egész evangéliumi mozgalomra ezeket a következtetéseket ráaggatni, nem lenne helyes” – mondta Huber az idea hírügynökségnek adott interjújában. A püspököt többek között abból az alkalomból is faggatták, mert az EKD április 30 és május 3 között tartja zsinatát Würzburgban.

Huber a beszélgetés során utalt arra, hogy elfogadhatatlannak tartja az újságírók által javasoltakat, mely szerint az protestánsoknak teljesen el kellene határolódniuk az evangéliumi keresztényektől. Bár Huber maga a fundamentalisták öt alappillérét (a Szentírás tévedhetetlensége, Krisztus szűztől való születése, Jézus váltsághalála, a test feltámadása, és a Bibliában leírt csodák valósága) nem tudja elfogadni megfelelő kérdésfelvetés és interpretáció nélkül, mégis úgy véli, hogy az elhatárolódás sokat árthat.

„Mindig azért tevékenykedtem egyházamban, hogy az egyházpolitikai szárnyak szétszakadását megakadályozzam. A pietizmusnak is meg vannak a maga erősségei, különösen a misszionáriusi szempontokat nézve. Mi mindannyian azonban Isten gyermekei vagyunk és a reformáció egyházai, így összetartozunk” – vélte Huber, aki magát olyan embernek vallja, aki szívvel, értelemmel és hitbeli szenvedéllyel viszonyul a dolgokhoz.

„Idővel személyes kegyességem fontossá vált számomra. A hitben mindenki tanulhat és a megváltozott körülmények között a hitünk csak növekedhet. Az Istennel való párbeszéd és a megünnepelt istentisztelet iránti hála sokkal nagyobb teret kapott az életemben, mint 30 évvel ezelőtt” – mondta a püspök, aki szereti társadalmi kérdésekben is hangoztatni állásfoglalásait.

„Vannak természetesen olyan témák, amelyekhez nem tudok hozzászólni – ismeri el a vezető. – Az ifjúsági kultúrában, a modern szórakoztató zenében tájékozatlan vagyok. Nem ismerem a kompjúter játékokat és még egyetlen egy adását sem néztem meg a német tehetségkutató versenynek, amely a ‚Deutschland sucht den Superstar’ címet viseli.”

A püspök az interjúban elmondta, hogy legnagyobb tévedése az volt, hogy azt hitte, Németország kettészakítottsága sokkal tovább fog tartani:

„1989-ben megnyilatkozásaimmal hibáztam, így az eltelt húsz évet figyelembe véve számosat vissza kell, hogy vonjak. Nem gondoltam, hogy ekkora változások lesznek. De én is, mint ahogyan az egyház is, tanulásra képes vagyok és okulok a hibáimból. Nem mondhatjuk ki az egyház tévedhetetlenségét sem, de kimondhatjuk, hogy a prédikáció kultúrájából fokozatosan a minőségi istentiszteletek felé kell haladnunk.”

 

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben