Williamsonnak bíróság elé kell állnia

Létrehozás: 2010. január 29., 09:32 Legutolsó módosítás: 2010. január 29., 09:54

Regensburg – A Regensburgi Bíróság április 16-ra idézte be a Pius testvérközösség püspökét, Richard Williamssont. A vitatott brit lelki vezető ugyanis tagadja a holokausztot. Forrás: evangelisch.de

A tárgyalás lefolytatásához szükséges a 69 éves férfi szermélyes megjelenése, mondta a bíróság szóvivője, Thomas Frick, ám azt nem lehet tudni, hogy vajon el is megy-e majd Williamson.

Mint ismeretes, a püspök egy svéd tévétársaságnak adott interjújában tagadta, hogy a nácik gázkamrákban szisztematikus tömeggyilkosságot követtek volna el zsidó embereken. Az interjút a Regensburg melletti Zaitzkofen ultrakatolikus Pius testvérek papszemináriumában vették fel.

Az államügyészség hosszadalmas közvetítés után a püspök letartóztatását kezdeményezte, népuszítás vádjával. Mivel azonban Williamson 12.000 eurós pénzbüntetéssel ezt kiváltotta, ezért szabadlábon védekezhet és a vádakat egy nyílt tárgyalás során kell ismertetni.

A nagy érdeklődésre való tekintettel a tárgyalást a bíróság legnagyobb termében fogják lefolytatni. A bíróságra három tanút beidéztek, és a svéd televízió munkatársait is.

Williamson védője, a coburgi ügyvéd, Matthias Loßmann maga sem tudta még biztosra, hogy vajon a püspök megjelenik-e majd a tárgyaláson.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben