Walter Kasper bíboros együttérez az egyiptomi kopt ortodoxokkal

Létrehozás: 2010. január 11., 13:51 Legutolsó módosítás: 2010. január 11., 13:51

Róma – A január 6-án Egyiptomban elkövetett merénylet kapcsán Walter Kasper bíboros, a Keresztény Egység Elősegítése Pápai Tanácsának elnöke levelet intézett III. Shenouda alexandriai kopt ortodox pápához, Szent Márk székének pátriárkájához. Forrás: Magyar Kurír

Január 8-án elküldött angol nyelvű levelében Walter Kasper bíboros mély fájdalmát fejezte ki a kopt keresztények tragikus halála és sokak megsebesülése miatt. Arról biztosítja a kopt ortodox egyházfőt, hogy együtt imádkozik egész közösségével – olvasható a Vatikáni Rádió honlapján.

Amikor a keresztények igazságtalanul szenvednek, Krisztus Testén esik seb, amelyben minden hívő osztozik. Osztozunk a fájdalomban, és közösen imádkozunk a sebek begyógyulásáért, békéért és igazságosságért. Minden kereszténynek egységesen kell fellépnie az elnyomás ellen, és közösen kell keresnünk a békét, amelyet csak Krisztus adhat meg – írja III. Shenouda kopt pápának küldött levelében a Keresztény Egység Elősegítése Pápai Tanácsának elnöke.

*

A január 6-án Egyiptomban elkövetett merénylet során hat keresztény és egy muszlim rendőr vesztette életét, mintegy tízen megsebesültek. A hívek az ortodox karácsony ünneplésére gyűltek össze a térség Szent János-templomában, amikor éjfél körül fegyveres kommandó támadt rájuk.

Kirollos püspök nyilatkozata alapján a megelőző hetekben több fenyegetés érkezett muszlim csoportok részéről, ám a rendfenntartó erők nem vették komolyan e fenyegetéseket. Január 7-én mintegy kétezer keresztény tüntetett a helység rendőrállomása előtt, kövekkel dobálva az épületet. A rendőrök könnygázbombákkal és vízágyúval oszlatták el a tömeget.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben