Vizsgálják az USA-ban, hogy perelhető-e a Vatikán

Létrehozás: 2010. február 16., 10:55 Legutolsó módosítás: 2010. február 16., 10:56

Washington – Róma – Amerikában nyolc éve, a The Boston Globe című lap leleplezése robbantotta ki a katolikus egyházat érintő pedofilbotrányt – az ezzel kapcsolatos anyagi jóvátételek összege immár a kétmilliárd dollárhoz közelít. Forrás: NOL / Szőcs László

A botrány Bernard Francis Law, Boston bíboros érseke, valamint több püspök lemondását is eredményezte. Egy, az amerikai püspöki konferencia által megrendelt tanulmány szerint 11 ezer vádat hoztak fel 4400 pappal szemben az 1950 és 2002 közötti évtizedekben – de ezek egyharmadát nem lehetett már kivizsgálni, mivel az illető pap azóta meghalt. A feltételezett vagy valós áldozatok döntő többségükben 11-17 évesek voltak a zaklatás idején, a papok 41 százalékával szemben legalább két vádat hoztak fel.

2002-ben az amerikai katolikus egyház „zéró toleranciát” hirdetett a kis-, és fiatalkorúak sérelmére elkövetett szexuális zaklatással szemben, amelynek keretében milliós nagyságrendben világítottak át alkalmazottakat, illetve készítettek fel híveket arra, hogy nyomban jelentsék sérelmeiket.

Egy, még le nem zárult perben, amely a szövetségi Legfelsőbb Bíróság elé kerülhet, a talárosoknak abban kell dűlőre jutniuk: perelhető-e a Vatikán – mint idegen állam – a katolikus egyházon belüli cselekményekért vagy megilleti az ún. szuverén immunitás jogintézménye. A felperest, John Doe-t állítása szerint még a 60-as években zaklatták Oregon államban, és a Szentszéktől, mint papjai munkáltatójától követel elégtételt. A kánonjogi érvelés szerint a második vatikáni zsinat a püspökökre, mint az egyházmegyék irányítóira ruházta a hatalmat.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben