Világmisszió: A keresztények szociális szerepvállalására szólítottak fel

Létrehozás: 2010. június 07., 15:23 Legutolsó módosítás: 2010. június 07., 15:25

Edingurgh – Véget ért a Világmissziói Konferencia, amelynek záróakkordjaként a résztvevők egy nyilatkozatot adtak ki. Ebben a keresztényeket arra szólították fel, hogy szociális téren erősebben vállaljanak szerepet a társadalomban. Forrás: epd.de, evangelisch.de, evangelikus.hu

„Arra hívattunk el, hogy együttérző és gyógyító részei legyünk közösségeinknek” – áll a 60 ország 300 delegáltjának közös felhívásában. A keresztényeknek aktívan kell az igazságosság, a béke és a teremtés védelmében valamint a férfiak és nők egyenjogúságának kérdésében részt vállalniuk. Ezek Isten céljai a világ számára.

A delegáltak a kereszténység közös spektrumából kiindulva tanácskoztak öt napon keresztül a XXI. századi misszió irányáról. A konferencia témái a szociális igazságosság mellett a kolonializmussal átitatott missziói történet feldolgozása és a más vallásokkal folytatott párbeszéd voltak.

A záró ünnepséggel véget érő konferencián a száz évvel ezelőtti Edingburghi Világmissziói Konferenciára emlékeztek. Ez a konferencia volt a XX. század ökumenikus mozgalmainak kiindulópontja.

Isten megváltásról szóló üzenetét, a bűnök bocsánatát, a szabadulást és a teljes életet minél hamarabb el kellene juttatni a világ szegény és elnyomott népei számára – áll a közös üzenetben. A keresztényeket a résztvevők arra szólították fel, hogy elfogadással és szerényen tegyenek bizonyságot hitükről a más vallású népek és emberek között is, és azok között az emberek között is, akik hit nélkül élnek.

„A hatalom egyenlőtlenségének tekintetében, amely az egyházakban és a világban az embereket elválasztja egymástól és ezzel terhet ró rájuk, a keresztényeknek felelősséggel kell a hatalom gyakorlásával bánniuk. Jézus minden embert tanítványul hívott el: szegényt, gazdagot, hatalmasat, fogyatékost, elnyomottat, fiatalt és időst egyaránt. Az evangélium üzenete arra bátorít, hogy barátságokat kössünk, megbékélést szolgáljunk és a vendégszeretetet gyakoroljuk” – így szól a záró üzenet.

A német delegáltak a találkozó után egyöntetűen pozitív mérleget vontak. Világossá vált, hogy a nyugati és északi egyházaknak szükségük van a déliek és keletiek bátorítására. A konferencián azonban szó esett a nyugati világ haldokló és erőtlenedő egyházairól is. A konferencia vitatott témái közé tartozott az emberi szexualitás kérdése, az ADIS terjedése és az evangélizáció agresszív formáinak érdése. A keresztény missziói munka azonban erősebb párbeszéldet szeretne folytatni más vallásokkal, többek között az iszlámmal.

További információk:

www.edinburgh2010.org

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben