Veszélybe került Barcelona büszkesége, a Sagrada Familia

Létrehozás: 2010. július 02., 10:45 Legutolsó módosítás: 2010. július 02., 10:47

Barcelona – Egy tervezett vasúti alagút építése miatt veszélybe kerülhet a barcelonai Sagrada Familia, Spanyolország leghíresebb székesegyháza. Az építkezésről már régóta folyik a vita. Forrás: Magyar Kurír

A katalán sajtón kívül már két spanyol lap, a konzervatív ABC és a liberális El Mundo is egyre többet foglalkozik a katalán főváros, Barcelona legkiemelkedőbb látványosságát, a Szent Család-székesegyházat fenyegető veszéllyel. A templomot az alatta átvezetni tervezett gyorsvasúti alagút veszélyezteti. A katalán La Vanguardiában megjelent a spanyol nemzeti törvényszék válaszreakciója is, amelynek értelmében a testület ötödször is elutasította a munkálatok felfüggesztését.

Mechtold Rossler, az UNESCO európai és észak-amerikai világörökségéért felelős igazgatónője nem fogadja el a szakvéleményt, amely jóváhagyja a katalánok büszkesége, a Sagrada Familia alatti alagút fúrásának nyomvonalát. Az AVE gyorsvasúthoz szükséges alagút ügyében Brazíliavárosban fogják előterjeszteni a végleges jelentést, ahol az Icomos, az UNESCO felügyelete alá tartozó műemlékeket gondozó szervezet tartja harmincnegyedik tanácskozását. Ebben a jelentésben már valóban szerepel az a veszély, amely a zseniális katalán építész, Antoni Gaudí főművét fenyegetheti, ha valóban megépül az alagút a templom alapjainak közvetlen közelében.

Június 23-án a madridi alsóházig is eljutott a műemlékhez méltatlan perpatvar: az alsóház leszavazta a kormányt és az alagutat fúró pajzs munkálatainak azonnali leállítására szólította fel a munkálatokat végző céget. A leállás két hónapja alatt megvizsgálnák egy másik nyomvonal lehetőségét is. A nemzeti törvényszék azonban a héten ellentmondást nem tűrően közölte, hogy a munkálatok semmi esetre sem állnak le, csak ha már 200 méterre megközelítették a Sagrada Familiát. A gyorsvasút alagútja veszélyezteti már Gaudí másik védett épületét, a La Pedrerát is.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben