Véget ért a világevangelizáció harmadik kongresszusa

Létrehozás: 2010. október 27., 13:08 Legutolsó módosítás: 2010. október 27., 13:09

Fokváros – Október 24-én véget ért az a nagyszabású világevangelizációs kongresszus, mely a keresztyén világ közvéleményéhez felhívással fordult a hitelesen megélt keresztyénség érdekében. Az alkalmon a Presbiteri Szövetség elnöke, dr. h.c. Szabó Dániel is részt vett. A Magyarországi Evangélikus Egyházat Hulej Enikő és Szeverényi János képviselte. Forrás: reformatus.hu, jesus.de

Amit a keresztyének hirdetnek vagy prédikálnak, annak életük stílusában, viselkedésükben is tükröződnie kell – mondta Lindsay Brown, a lausannei missziói világmozgalom nemzetközi igazgatója. Több mint 4 000, a misszió és az evangelizáció mellett elkötelezett keresztyén szakember volt együtt egy héten át, több mint 200 országból a dél-afrikai városban. Leginkább arról tanácskoztak, miféle új utakat és lehetőségeket tudnak találni, alkalmazni a keresztyén örömüzenet terjesztéséhez.

A mozgalom nevében visszautalt az első világevangelizációs konferenciára, amit 1974-ben tartottak a svájci Lausanneban. Igazi alapítójuknak az 1918-ban született prominens amerikai prédikátort és tv-evangelizátort, Billy Grahamat tartják. Chris Wright, a mozgalom teológiai munkacsoportjának elnöke új reformációt követelt a mozgalomban, eltökéltséget és bátorságot kérve a missziót végző  munkatársaktól. Ugyanakkor bírálta az ún. „jóléti evangéliumot”, amelyik nincs tekintettel a szegényekre és a szenvedésekre. A III. Világevangelizációs Kongresszuson részt vettek az anglikán, az evangélikus, a református, metodista, baptista, pünkösdi és a független szabadegyházi közösségek képviselői, de jelen voltak megfigyelőként a kongresszuson az Egyházak Világtanácsa, a Vatikán és az ortodox egyházak képviselői is. Az előző két kongresszushoz képest – amit 1974-ben Svájcban, majd 1989-ben a Fülöp-szigeteki fővárosban, Manilában tartottak – a mostani találkozón feltűnően nagy számban voltak jelen ázsiai és afrikai keresztyének. A résztvevőknek pedig egyharmada nő volt.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben