Vatikáni amnesztia a gyerekét titkoló papoknak

Létrehozás: 2009. augusztus 04., 08:48 Legutolsó módosítás: 2009. augusztus 04., 08:49

Róma – A La Stampa című olasz lap szerint a Vatikán azt fontolgatja, hogy amolyan amnesztiát, vagyis bűntelenséget hirdet meg azoknak a papjainak, akik megtévedtek és gyerekük született, de most megígérnék, hogy visszatérnek a cölibátushoz. Forrás: La Stampa, azta.hu

A Szentszék állítólag azt is fontolgatja, hogy lehetővé teszi a gyerektartási díj fizetését is papjainak, persze csak a saját pénzükből, és semmi esetre sem az egyház vagyonából.

Ezért arra is gondolnak, hogy megengedik a papjaiknak, hogy saját vagyonukat, és jövedelmüket elkülönítsék az egyházétól, és a saját forrásaik terhére gondoskodjanak az utódaikról.

Senki nem hajlandó statisztikákat összeállítani, de közismert, hogy a katolikus papok elhagyott, eltitkolt és gyakran anyagilag és emberileg is mostoha körülmények között nevelkedő gyerekeinek száma különösen Afrikában és Dél-Amerikában nem jelentéktelen, és egészen biztosan ezrekről, mint százakról van szó.

A papok magán vagyonának elkülönítése az egyházi vagyontól nagy fordulat lenne, azt követően, hogy a XI-XII. század között éppen azért vezették be a cölibátust, hogy megakadályozzák a gazdag egyházi elöljárók, püspökök vagyonának öröklését, vagyis az egyházi vagyon kikerülését az egyház ellenőrzése alól.

A jelenlegi gyakorlat az, hogy a megbotlott papok a bűnhődésük után, megtérhetnek az egyház kebelére, ha megígérik, hogy ezután tényleg betartják a cölibátust, és feljebbvalóiktól azt a tanácsot kapják, hogy nyilvánosan soha ne ismerjék el apaságukat, és tartsák titokban a törvénytelen gyerekeiket.

Ez azonban egye kevésbé működik, mivel az Egyesült Államok után Franciaországban is sokasodnak a polgári perek, amelyekben a bíróságok tartásdíjat szabnak ki a tisztelendő atyákra is. A tudomány jelenlegi állása mellett nem sok jelentősége maradt az apaság tagadásának.

Vagyis a Vatikán rájött, hogy jobb, ha a dolgok elébe megy. Számos országban ugyan még mindig nagy a félelem az egyháztól, de a DNS-teszt megteszi a magáét, vagyis semmi értelme a tekintélyre hivatkozva megpróbálni tagadni a letagadhatatlan.

 

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben