Vatikán: meg kell büntetni a törvénysértő papokat

Létrehozás: 2009. május 28., 08:12 Legutolsó módosítás: 2009. május 28., 08:23

Tettüknek megfelelően kell kezelni és meg kell büntetni "azt a néhány papot", aki "törvénysértő ügyekbe keveredett" - jelentette ki Claudio Hummes bíboros, a Klérus Kongregációjának vezetője. Forrás: MTI

A vatikáni vezető elismerte a kongregáció honlapján közzétett levelében, hogy vannak papok, akik komoly problémát jelentő és törvénysértő helyzetekbe kerülnek, de hozzátette, hogy "a klérus igen csekély százalékáról" van szó. 

Egy írországi kormányzati bizottság a napokban nyilvánosságra hozott jelentéséből kiderült, hogy az országban rendszeresen bántalmazták, szexuálisan zaklatták és megalázták a gyerekeket a katolikus egyház által fenntartott árvaházakban és javítóintézetekben a múlt század évtizedeiben. 

Néhány hete pedig XVI. Benedek pápa sajnálatát fejezte ki a katolikus egyház által elkövetett visszaélések miatt, amelyeknek kanadai indián gyerekek estek áldozatul a múlt században, és elítélően szólt a papság egyes tagjainak "borzalmas" cselekedeteiről.

A XIX. század végétől egészen az 1970-es évekig több mint 150 ezer indián és inuit eszkimó gyereket szakítottak el a családjuktól és kényszerítettek - többnyire a katolikus egyház felügyelete alatt álló - nevelőintézetekbe, ahol többen fizikai bántalmazásnak és szexuális zaklatásnak voltak kitéve.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben

Törvény

Elküldte Angyal Gabriella idő 2009. május 28., 09:23
Esetleg, nem volna-e helyesebb gondosabban körültekinteni abban a tekintetben, hogy a Bibliában, mit is mond az Úr ezzel kapcsolatban. Az Úr nem kéri az Őt képviselő "papoktól" azt, hogy ne házasodjanak. Sőt, az Úr azt mondja, nem jó az embernek egyedül lenni. Érdemes jobban odafigyelni, mit is mond a mi Úrunk nekünk a Szentírásban. Az úgynevezett, "cölibátus", nem az Isten szaván áll, úgyhogy ezért is kudarc a vége. Ez a következménye annak, ha nem az Úrra figyelünk, hanem magunk kreálunk emberi elgondolásokat és azokat törvénybe is iktatjuk. Tehát mondhatjuk, nem az Úr törvénye. Így, hogy nem házasodhatnak ezek a kis papok, hát persze, hogy bűngyümölcsöket hajt. Ezért nem szabad Isten szava fölé helyezni a mi törvényünket. Mert az emberi elgondolásoknak csak bukás a vége. Ezért figyeljünk komolyabban az Úr szavára.