Varsó díszpolgára lett a dalai láma

Létrehozás: 2009. július 30., 07:27 Legutolsó módosítás: 2009. július 30., 07:29

Varsó – Díszpolgári címmel tüntette ki szerdán a varsói városvezetés a dalai lámát. Az avató ceremónián a tibeti vallási vezető hangsúlyozta: a lengyelek soha nem veszítették el elszántságukat és lelki erejüket, országuk vezető szerepet játszott a 20 éve végbement közép-kelet-európai rendszerváltásban. Forrás: MTI

Varsó díszpolgára lett a dalai láma

A dalai láma Hanna Gronkiewicz Waltz varsói polgármester elismerését fogadja Fotó: Reuters

A varsói királyi várban tartott ünnepségen Hanna Gronkiewicz-Waltz főpolgármester elmondta: a varsóiak büszkék arra,  hogy a dalai láma mostantól jelképesen „közülük való, és ennek a  legyőzhetetlen városnak a polgára”.

Az ünnepségen részt vett Lech Walesa korábbi államfő, a  független Szolidaritás szakszervezet alapítója és első elnöke, a  rendszerváltás Nobel-békedíjas, meghatározó alakja. A lengyel főváros önkormányzata ellenszavazat és tartózkodás  nélkül döntött a díszpolgári cím adományozásáról.

Az indítványozó a  Jaroslaw Kaczynski vezette ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt  volt. Az indoklás szerint erkölcsi kötelesség egy, a honfitársaiért  és hazája szabadságáért harcoló személyiség elismerése. A dalai láma Lengyelországban Wroclaw város díszpolgára és a  krakkói egyetem díszdoktora is. A vallási vezetőt 2008-ban fogadta Lech Kaczynski köztársasági elnök, amit a pekingi vezetés tiltakozással fogadott.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben