Válságban többen járnak templomba Írországban is

Létrehozás: 2009. november 13., 11:50 Legutolsó módosítás: 2009. november 13., 11:51

Dublin – Írországban a gazdasági válság óta egyre többen és egyre gyakrabban mennek templomba – adta hírül a dublini Iona Intézet. David Quinn, az intézet igazgatója rámutatott: a papok megfigyeléseit a szentmisék növekvő látogatottságáról alátámasztják az országos közvélemény-kutatás eredményei is. Forrás: zipp.hu

Az Írországban rendezett közvélemény-kutatásban a megkérdezettek kétharmada mondta, hogy legalább havonta megy templomba, ez a szám jóval meghaladja a tavaly ilyenkor mért 54 százalékot. Mivel a lakosság túlnyomó része katolikus, bizonyos, hogy a növekedés nagy része a katolikus templomokban volt. A változás az utóbbi 12-18 hónapban következett be, a gazdasági válsággal egy időben.

Írországban a lakosságnak majdnem fele jár hetente templomba, és csak 1 százalék mondta, hogy sohasem. A tendencia a fiatal korosztályra is kiterjed. A 18-24 éves korúak 31 százaléka is azt mondta, hogy hetente vesz részt szentmisén, és további 22 százalék jelezte, hogy legalább havonta.

Kérdés, hogy fennmaradnak-e ezek az arányok, vagy csökkennek-e olyan szintre, mint Nagy-Britanniában (15 százalék), Amerikában (40 százalék) és Olaszországban (40 százalék). Az írországi adatok jelenleg kétség kívül a templomba járás növekedését jelzik.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben