Vallástörténet: A macskaistennő templomát tárták fel Alexandriában

Létrehozás: 2010. január 20., 11:18 Legutolsó módosítás: 2010. január 20., 11:33

Alexandria – A Ptolemaidák korából származó kétezer éves szentélyt tártak fel Alexandriában, a tudósok feltételezése szerint a templomot Básztetnek, a macskaistennőnek szentelték. Forrás: MTI

Az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács szerint a szentély romjait a Nagy Sándor alapította város szívében, a vasúti főpályaudvar közelében fedezték fel. A közelben római kori amfiteátrumot, valamint jó állapotban fennmaradt mozaikot is feltártak. Mohammed Abdel-Makszúd ásatásvezető régész szerint a szentély II. Bereniké királyné, az i.e. 3. században uralkodó III. Ptolemaiosz felesége számára épült. A lelet lehet az első nyom, amely elvezethet az alexandriai királyi negyed felfedezéséhez, amelyet oly régóta keresnek a régészek.


A macskakultusz története

A helyszínen több Básztet-szobrot találtak, ami a régész szerint arra utalhat, hogy az Alexandriában felfedezett első ptolemaida templomot a macskaistennőnek szentelték. A felfedezés arra is utalhat, hogy a macskaistennőt a makedón származású dinasztia korában is imádták Egyiptomban.

Záhi Havvász, a Legfelsőbb Régészeti Tanács  vezetője szerint a későbbi korokban a szentély egyfajta "kőfejtőként" szolgált, erre utalnak a nagy számban hiányzó kőtömbök. A modern Alexandria az ókori város romjain épült, s az antik világ templomai, palotái és könyvtárai közül sokat mind a mai napig nem sikerült megtalálni.

A Magyar Nagylexikon szerint Básztet az ókori egyiptomi panteon oroszlán- illetve macskaistennőinek egyike, azok szelíd oldalát jelképezi, így a szerelem, a vidámság és a zene istennője. Fő kultuszhelye Bubasztisz (Per-Basztet) városában volt, Hérodotosz írta le az évenként itt zajló ünnepségeket. Nemcsak macskaként, hanem macskafejű, hosszú ruhás nőalakként is ábrázolták. Az egyiptomiak újévkor macskaszobrokat készítetek, amelyeket jókívánságokat tartalmazó felirattal láttak el, hogy elnyerjék az istennő jóindulatát. A kultuszával kapcsolatos macskatemetkezéseket számos helyen feltárták Egyiptomban.

Ptolemaidák – makedón származású uralkodócsalád, amely Kr. e. 323 és Kr. e. 30 között uralkodott Egyiptomban. Nagy Sándor (III. Alexandrosz) hadvezére, Ptolemaiosz Szóter volt a család alapítója, az első ptolemaida uralkodó. Az utolsó VII. Kleopátra, illetve fia, Caesarion (Kaiszarión).

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben