Vallásszabadságot korlátozó biztonsági világítás

Létrehozás: 2009. június 19., 16:59 Legutolsó módosítás: 2009. június 20., 10:34

London – A londoni konzervatív napilap beszámol róla, hogy egy ortodox zsidó házaspár feljelentést tett szomszédai ellen, akik mozgásérzékelős lámpát helyeztek el a lépcsőházban. A felperesek azt kifogásolják, hogy szombatonként nem hagyhatják el lakásukat, mert azzal felkapcsolnák a világítást és megszegnék a vallási előírásokat. Forrás: The Telegraph, kitekinto.hu

Dena Coleman és férje, Gordon emberi jogaik és vallásszabadságuk megsértése miatt indítottak pert a tengerparti Bournemouth-i szomszédjaik és a társasházat üzemeltető vállalat ellen, amiért azok hat hónapja biztonsági okokból mozgásérzékelős lámpát helyeztek el a folyosón.

A házaspár a lámpa kiépítésekor vállalta volna, hogy saját pénzén kapcsolót szereltet fel, hogy péntek délutántól szombat estig ki tudják kapcsolni az automatikus világítást. A házat üzemeltető cég viszont ezt nem tette lehetővé, mondván, ezzel beláthatatlan következményekkel járó precedenst teremtene.

Az ortodox házaspár azzal érvel, hogy a mozgásérzékelők felszerelése óta szombatonként nem hagyhatják el otthonát, hiszen a lakásból kilépve felkapcsolódna az automatikus világítás, ami ellentétes a zsidó vallási előírásokkal. A The Telegraph szerint a bíróság minden bizonnyal helyt ad a panasznak, hiszen a lámpa hátrányosan megkülönbözteti és vallásának szabad gyakorlásában korlátozza a zsidókat.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben