Vallásos értékek kellenek a törvényekbe?

Létrehozás: 2009. február 25., 09:35 Legutolsó módosítás: 2009. február 26., 10:38

London - A britek kétharmada szerint a vallásnak igenis fontos közéleti szerepe van, és a vallásos szellemiségnek a törvényekben is meg kellene jelennie. A kereszténység fontos szerepét még a muszlimok és a hinduk is hangsúlyozzák, mivel az közelebb áll hozzájuk, mint a liberális szemlélet. Az egyházi vezetők már többször fölemelték szavukat a szélsőséges szekularizáció ellen. Forrás: BBC, Info Rádió

Az agresszív szekularizmus meg akarja fojtani a kereszténységet Nagy-Britanniában az egyházi vezetők szerint. A katolikus egyház például kifogásolja, hogy a jelenlegi szabályozás szerint a katolikus örökbefogadási ügynökségeknek is azonos módon kell kezelnie a homoszexuális párokat, mint a magán- vagy állami ügynökségeknek. 

A BBC felmérése szerint a britek kétharmada, 63 százaléka úgy véli, a vallásos értékeknek igenis meg kell jelennie a törvényekben, és a vallásnak fontos szerepe kell, hogy legyen a közéletben is. 

Még a szigetországban nagy számban jelenlévő muszlimok és a hinduk is úgy nyilatkoztak, közelebb állnak hozzájuk a hagyományos keresztény értékek, mint a szekuláris szellemiség, ezért fontosnak tartják, hogy a kereszténységnek meghatározó szerepe legyen a közéletben. 

Így aztán a különböző vallások, keresztény felekezetek számos intézkedés ellen egységfrontba tömörülnek, hogy megakadályozzák azokat - például az abortusz és az eutanázia könnyítését.

A felmérés szerint nem nőtt azon kevesek száma sem, akik ateistának tartják magukat. A legutolsó népszámláláson egyébként a lakosság 72 százaléka kereszténynek vallotta magát, bár többségük nem igazán gyakorolja vallását.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben