Vallásos emberek: védettebbek-e a népbetegségek ellen?

— Felvéve: , , ,
Létrehozás: 2010. február 10., 10:14 Legutolsó módosítás: 2010. február 10., 10:15

Az utóbbi két évtizedben néhány tanulmány azt jelezte, hogy a vallásos emberek egészségesebbek a többieknél, ezzel szemben egy friss vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy hívőket is ugyanakkora számban sújtja a szívroham vagy a szélütés, mint másokat. Forrás: MTI

A Circulation című szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban a chicagói Northwestern Egyetem kutatói 5500 ember adatait tekintették át és elemezték újra. (Az adatokat eredetileg egy másik vizsgálathoz gyűjtötték.) Négy év alatt – a tanulmányban szereplők körében – 152 szív- és érrendszeri esemény történt, köztük 9 haláleset, 42 szívroham és 24 szélütés.

A vizsgált csoportba eleve nem kerültek be szív- és érrendszeri problémával küzdő emberek, ami magyarázhatja az esetek alacsony arányát. Az adatok elemzése során kiderült, hogy az olyan kockázati tényezők, mint a magas koleszterinszint, a cukorbaj vagy a magasvérnyomás-betegség megjelenésének aránya nem függött a vallásosság fokától. Két kivételt azonban mégis találtak a kutatók: azok, akik templomba jártak vagy rendszeresen imádkoztak, meditáltak, nagyobb valószínűséggel voltak elhízottak, és kisebb valószínűséggel dohányoztak.

Donald Lloyd-Jones kutatásvezető szerint az utóbbira az lehet a magyarázat, hogy sok vallás ellenzi a dohányzást. Az elhízással való összefüggés azonban kevésbé egyértelmű, a kutatók nem tudták megállapítani, hogy a vallásos emberek szokásos napi tevékenysége okozta-e a súlygyarapodást, vagy az elhízott emberek megbélyegzésük miatt fordultak az átlagosnál nagyobb arányban a valláshoz.

Egyes szakemberek a tanulmány gyengéjének tekintik az előfordult szív- és érrendszeri események kis számát, amelyre egyértelmű eredmények nehezen alapozhatók. Lloyd-Jones egyetért a kifogásokkal, és ő is fontosnak tartja további vizsgálatok elvégzését.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben

vallás,védettség

Elküldte Szabó-Pap Gabriella idő 2010. február 10., 21:39
Mi, magyarok ezt már régóta tudjuk, hála Kopp Mária professzorasszony és néhány hete elhunyt férje, kutatótársa, Skrabski Árpád munkáinak. Ezek a kutatások egyértelműen bizonyították a védő közösségek, első sorban a vallási közösségek fontos szerepét az egészségesebb életmód és ennek következtében a jobb egészségi állapot kialakulásában. Mostanában sokszor felmerül, kire, mire lehetünk büszkék mi, magyarok. Őrájuk kettőjükre biztosan.
Lásd: Kopp Mária és társai: A magyar népesség életminősége az ezredfordulón (Semmelweiss Kiadó, Budapest,2006