Vallásháború folyik Nigériában

Létrehozás: 2009. február 22., 12:59 Legutolsó módosítás: 2009. február 22., 12:59

Bauchi - A keresztények és muszlimok közt kitört erőszak miatt legkevesebb 5-en haltak meg Nigéria északi, Bauchi nevű szövetségi köztársaságában - jelentette szombaton az AFP. Forrás: FH

A francia hírügynökség a helybéliek beszámolói alapján azt írta: a zavargások kiváltó oka az volt, hogy szélsőségesek megakadályozták a különböző vallási felekezetek hívőinek imahelyeik megközelítését. A nézeteltérés hatására előbb mecseteket, majd templomokat gyújtottak fel a zavargók.

"Összesen 5 holttestet láttam az utcákon szombaton reggel." - mondta az AFP-nek telefonon nyilatkozó Muazu Hardwara Nigéria Bauchi nevű szövetségi köztársaságának fővárosából. A helybéli elmondása szerint a halálos áldozatok egyikét, egy muszlim fiatalt azoknak a biztonsági erőknek tagjai lőtték le, akiket az állam kormányzója küldött a zavargások megfékezésére.

A Nigéria középső részén található Jos városában 2008 novemberében kitört keresztény muszlim felekezeti erőszakban több tucatnyian haltak meg - az áldozatok számáról máig ellentmondásosak az adatok, egyes hírek szerint 20-an, míg más információk szerint több százan vesztették életüket a felekezeti erőszak következtében.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben