Valamikor színes volt a Parthenon?

Létrehozás: 2009. június 17., 08:36 Legutolsó módosítás: 2009. június 17., 08:38

A Parthenon határozott, fehér struktúraként a kék ég előtt kirajzolódó képe hamarosan megváltozhat. Kutatók megtalálták az első bizonyítékát annak, hogy a gondosan kidolgozott faragványokat színes festék boríthatta . Forrás: hirado.hu, New Scientist

A templom, mely a görögországi Athén Akropoliszának tetején ül, Kr.e. V. századra tekint vissza. Faragott szobrai és frízei a görög mitológia jeleneteit ábrázolják, és az ókori Görögországból fennmaradt leginkább lenyűgöző szobrászmunkák némelyikét ölelik fel.  

Ismeretes, hogy más görög szobrok és templomok díszítésére alkalmaztak színezőanyagokat, ám a kétszáz évnyi keresés ellenére a régészek nem találták pigmentek nyomát a Parthenon szobrain. Ezért Giovanni Verri, a londoni British Museum kutatója kifejlesztett egy olyan képalkotó technikát, mely rendkívül érzékeny az úgynevezett egyiptomi kék névre keresztelt ősi festék nyomaira.

Verri vörös fényt vetít a márványra. A fennmaradt festék bármilyen nyoma elnyeli a vörös fényt, majd infravöröset bocsát ki. Infravörös kamerán keresztül megfigyelve, a márvány bármely része, mely valaha kék volt, izzani látszik.

Az egyiptomi kék feltűnt Írisz – Poszeidón hírvivő istennője – övén, valamint a hajnalban, a tengerből kikelő napisten Héliosz hátán egy hullámmintán. Emellett egy másik istennő, Dioné szőtt köpenyének csíkjaiként is megjelenik a szín.

„Ez új dimenzióval tágítja ki tudásunkat a Parthenonról” – mondja Ian Jenkins, a British Museum kutatója. Elmondása szerint a templom eredetileg  „ékesítettnek” és „élénknek” nézett ki. A fő színezőanyag valószínűleg a kék és a vörös volt, néhol pedig átlátszott a fehér kő.   

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben