Ünnepre készül a katolikus egyház Vietnamban

— Felvéve: , , , ,
Létrehozás: 2009. október 13., 08:04 Legutolsó módosítás: 2009. október 13., 08:05

A Vietnami Püspöki Konferencia 2010-re jubileumi évet hirdetett, az esztendő során a vietnami vértanúkra emlékeznek. Megünneplik az első két apostoli helynökség (Tonkin [Dang Ngoai] és Cochinchine [Dang Trong] megalapításának 350. évfordulóját, illetve a katolikus hierarchia felállításának 50. évfordulóját is. Forrás: Magyar Kurír

26 egyházmegye püspökei gyűltek össze a napokban évi rendes közgyűlésükre, hogy megtárgyalják az egyházmegyék helyzetét és megtervezzék a 2010-es jubileumi évet. A levél szót ejt a jubileumi évre tervezett programokról. Az esztendőt november 24-én nyitják meg Hanoiban, és 2011. január 6-án, vízkereszt ünnepén zárják le a La Vang Mária-kegyhelyen.

A jubileumi év „jó alkalom arra, hogy visszatekintsünk, hálát adjunk Istennek, leszűrjük és megfontoljuk a történelem tanulságait, ezenkívül megvitassuk az egyház jelenlegi helyzetét, előnyeit és kihívásait, illetve előrenézzünk azzal az elhatározással, hogy Isten akaratának megfelelő és engedelmeskedő egyházat építsünk" – idézi a püspökök levelét az ICN.

A püspökök egyben felhívást is intéztek a Ketsana és a Parma tájfun által okozott pusztítás károsultjainak megsegítésére. A természeti csapás következtében több százan meghaltak, s több mint félmillió ember kényszerült otthona elhagyására.

A 83 milliós Vietnamban a katolikusok a lakosság 7%-át teszik ki, azaz mintegy hatmillióan vannak. A vietnami egyház 3 érsekségből és 23 püspökségből áll.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben