Unalmas és banális az Avatar a Vatikán lapja szerint

— Felvéve: , , ,
Létrehozás: 2010. január 12., 13:40 Legutolsó módosítás: 2010. január 12., 13:42

Róma – Kritikát közölt az Avatarról a L'Osservatore Romano. A vatikáni lap szerint a 3D-s sci-fi, amit James Cameron, a Titanic rendezője készített, inkább csak technológiailag kiváló, de sajnos érzelemmentes és banális. Forrás: Magyar Kurír

Az alkotás római premierje, amelyen a rendező is jelen volt, éppen a Szent Péter tér közelében található moziban volt. A L'Osservatore Romano kritikusa szerint a film tele van megnyerő effektekkel és trükkökkel, azonban alig vannak benne emberi érzelmek: vizuálisan izgalmas, de a története banális. 

A lap bírálta a film óriási költségvetését, a 237 millió dolláros kiadással ugyanis minden bizonnyal a valaha készült legdrágább filmet készítették el az alkotók. A filmben keverednek a valóságos és az animált jelenetek. A L'Osservatore Romano szerint a film unalmas, és bár a technikai megoldások érdekesek, a rendező túl sokat foglalkozott a Pandora bolygó effektjeivel. A végére az Avatar szentimentálissá válik, szimplán antiimperialista, antimilitarista történetté silányul, a témában pedig már készültek sokkal jobb alkotások is. 

Az Avatart számos bírálat érte: Ross Douthat, az amerikai Conservative című magazin szerzője szerint a film panteista; Travis Kavulla, egy konzervatív meggyőződésű Afrika-kutató úgy vélekedett, hogy a rendező természet iránti romantikája hamis, és az sem igaz, hogy az egykori népek olyannyira harmóniában éltek volna a természettel, amint az ábrázolva van; más konzervatívok, például John Nolte, Jonah Goldberg vagy John Podhoretz Amerika- és Bush- és háborúellenességgel vádolta az Avatart. A homoszexuálisok szervezetei pedig azt kifogásolták, hogy a filmben nem szerepelnek homoszexuálisok. 

Az Avatar története szerint a 22. században az emberek elköltöznek a Pandora nevű holdra, ahol egy értelmes humanoid faj, a na'vik törzse is él. Nyelvük és kultúrájuk felfoghatatlanul különbözik az emberektől, harmóniában élnek környezetükkel, nincs technológiai civilizációjuk, és mélyen vallásosak. Az emberiség telepeket és bázisokat épít, hogy bányászni tudják az igen értékes kristályt, az unobtainiumot. A kitermelést egy RDA nevű vállalat végzi, az ellenséges környezet miatt egy zsoldoshadsereg védelme alatt. A legfontosabb lelőhely pedig épp a na'vik települése alatt található.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben