Ülést tartottak a kínai egyház helyzetéről a Vatikánban

Létrehozás: 2009. április 04., 08:54 Legutolsó módosítás: 2009. április 04., 08:58

Róma – Március 30. és április 1. között második alkalommal ült össze az a bizottság, melyet XVI. Benedek pápa hozott létre 2007-ben a kínai egyház fő problémáinak tanulmányozására. Forrás: Magyar Kurír

A bizottság munkájának elsődleges témái között szerepelt a szeminaristák, az Istennek szentelt személyek, valamint a papok folyamatos képzésének kérdése. A kínai egyház püspökei és az egyházi közösségek vezetői együttműködve kívánják előmozdítani a papság és a megszentelt személyek emberi, intellektuális, spirituális, pasztorális képzését. A társadalomban betöltött szerepük és feladatuk nagyon fontos, ugyanis Krisztus hű tanítványaiként és az Egyház tagjaiként tevékenykedve országuk javát is szolgálják. Ehhez kapcsolódóan felelevenítették XVI. Benedek pápának 2007-ben a kínai katolikusokhoz írt szavait: „az Egyház mindig és mindenhol missziós egyház, vagyis arra hivatott, hogy hirdesse az evangéliumot és tanúságot tegyen róla. Most rajtatok a sor, hogy Krisztus országának bátor apostolai legyetek. Biztos vagyok abban, hogy termékeny lesz munkátok.”

Az ülés résztvevői kiemelten foglalkoztak a kínai egyház jelenlegi, összetettebb problémáival is, amelyek nemcsak az egyházon belüli nehézségekből származnak, hanem a polgári hatóságokkal való kapcsolatokból is. Az olyan esetek, mint Giulio Jia Zhiguo zhengdingi püspök letartóztatása, megnehezítik a világi hatalommal való párbeszédet. A püspök letartóztatásának ügye nem egyedüli az országban, számos egyházi személyt gátolnak szabadságában, jogtalan bánásmódban részesítik őket, és korlátozzák lelkipásztori tevékenységüket. Az ülés résztvevői együttérzésükről és imáikról biztosították a kínai egyház tagjait.

Az összejövetel a Szentatyával való találkozással zárult, aki Péter utódjaként a püspöki egység örök és látható alapja. XVI. Benedek pápa hangsúlyozta a katolikusok feladatát Kínában, hogy megismertessék másokkal a keresztény hitet, az intellektuális és egzisztenciális kérdésekre adható legmegfelelőbb választ. A pápa köszönetet mondott a jelenlevőknek a képzés terén bizonyított elkötelezettségükért, és arra buzdította őket, hogy folytassák az Egyház szolgálatát Kínában – áll a szentszéki sajtóközleményben.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben