Újragondolnák a toryk a brit örökségvédelem finanszírozását

Létrehozás: 2009. október 01., 11:57 Legutolsó módosítás: 2009. október 01., 12:00

London – A brit lapok napok óta elhanyagolt templomokról és összeomlás szélén álló kastélyokról írnak. A problémára a konzervatívok a támogatások átcsoportosításában látják a megoldást. Forrás: Times Online, mult-kor.hu

A toryk tervei alapján az elhanyagolt templomok, és katasztrofális helyzetben lévő örökségi épületek helyzetét az Örökségi Lottóalap pénzeinek átcsoportosításával, és az egyes helyek támogatásának megnövelésével lehetne orvosolni. Szerintük ugyanis a Lottóalap pazarlóan kezeli a pénzeket, amiből sokkal többet kellene az örökségvédelemre szánni.

Jeremy Hunt, a tory árnyékkabinet kulturális minisztere szerint a bürokrácia felszámolásával, és a független gazdálkodás megteremtésével a Lottóalap máris 40 millió fontot tudna felszabadítani, így az English Heritage és a National Trust által kezelt épületekre is több pénz juthatna. A plusz pénzek egy részét a tervek szerint a helyi hatóságok csoportosíthatják majd át a kulturális projektektől.

Erre azért is szükség van, mert az English Heritage örökségvédelmi szerv szerint minden 20 épületből legalább 1 komoly veszélyben van, így összeomlás fenyegeti Blackpool tengerparti szórakoztatóközpontját, Brighton nyugati mólóját, vagy épp Hadrianus falának egyes szakaszait is. A híresebb épületek mellett azonban szélmalmok, templomok, emlékművek, sőt egykori hadifogolytáborok is katasztrofális állapotban vannak.

A helyzet okaként a legtöbben azt említik, hogy az English Heritage költségvetése az elmúlt években számottevően megcsappant, és a lottópénzekből sem folyik be túl sok, hiszen annak jelentős része az olimpiai előkészületekre megy el. Ezen esetben a brit lapok attól is tartanak, hogy a Lottóalap pénzeit jelenleg csak a gazdasági válság tüneteinek elkendőzésére, és a játékok helyszíneinek emelkedő költségének finanszírozására használják. Ráadásul az olimpiai támogatás legnagyobb része (675 millió font) kölcsönként jelenik meg a kiadásokban, amelynek visszafizetésére 2012-ig, vagy egy új törvény szerint akár 2031-ig is várni kell majd.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben