Újra megnyílik a törökországi ortodox papi szeminárium

Létrehozás: 2009. július 02., 12:59 Legutolsó módosítás: 2009. július 02., 13:02

Ankara – Közel négy évtizede, harmincnyolc évvel ezelőtt zárták be azt a görög ortodox szemináriumot, amelyet amerikai és uniós nyomásra hamarosan újra megnyitnak a törökországi Halki szigetén – Ankara ezzel bizonyíthatja az Európai Uniónak, hogy tiszteletben tartja az ország területén élő keresztény kisebbség jogait. Forrás: origo.hu

Ertugrul Gunay kulturális miniszter szerint a kormány elkötelezett az iskola megnyitása mellett, bár végső döntést még nem hoztak az ügyben, tájékoztatta olvasóit a Milliyet című napilap.

„Mind személyes meggyőződésem, mind az általános vélekedés azt mondja: az iskolát ismét meg kell nyitni” – idézték a minisztert. „Az intézmény ugyan nem illeszthető be a felsőoktatás jelenlegi rendszerébe, de ezzel sem lesz probléma, kitalálunk egy új formulát. Szó sincs politikai problémáról” – tette hozzá Gunay.

A miniszter azt is elárulta az újságíróknak, a hatóságoknak csupán azt kell eldönteniük, hogy az iskola egyetemi státuszt kapjon, vagy mint középfokú szakképzési intézmény jelenjen meg a török oktatási rendszerben. Az évszázados szemináriumot 1971-ben zárták be, és ezzel megfosztották az Isztambulban a bizánci idők óta jelenlévő ortodox egyházat egyetlen pap-képző intézményétől. A bezárást azzal indokolták, hogy az akkor állami felügyelet alá vont felsőoktatási intézmények rendszerébe nem illeszthető be a papi szeminárium. Mindezt csak tetézte a török-görög ellentét, amely akkoriban éleződött ki Ciprus szigete körül.

„Ami a múltban történt, megtörtént, itt az ideje, hogy új szemmel tekintsünk régi problémáinkra” – mondta Gunay. Az Európai Uniós tagság érdekében Ankara az elmúlt években határozott lépéseket tett a nem-muszlim kisebbségek – főként a görögök, örmények és zsidók – jogainak védelmében. 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben