Újra imádkozhatnak Bonhoefferrel

Létrehozás: 2009. január 19., 11:40 Legutolsó módosítás: 2009. január 19., 11:46

Korschenbroich - Az alsórajnai Korschenbroich egyik általános iskolájában botrány robbant ki egy Dietrich Bonhoeffer vers miatt (1906-1945), ám végül rendeződött a helyzet és most újra szabadon imádkozhatják a gyerekek az evangélikus teológus versét. Forrás: idea.de

Újra imádkozhatnak Bonhoefferrel

Dietrich Bonhoeffer

A második osztályban sokáig nem lehetett Bonhoeffert közösen imádkozniuk a gyerekeknek, mert egy gyerek anyukája szóvá tette, hogy ez neki nem tetszik. Erre aztán az iskola igazgatója az „Áldó hatalmak oltalmába rejtve” című dal néhány strófáját betiltotta.

A szülők azonban tiltakoztak az intézkedés ellen, mire az északrajna-vesztfáliai tartomány oktatási miniszter asszonya, Barbara Sommer (CDU) újra engedélyt adott az imádság mondására.

A Rheinische Post helyi újság január 16-i számában számol be a történtekről és a miniszter asszonyt idézik:

„Természetesen egyetlen gyereket sem fogunk kényszeríteni, hogy akaratával ellentétben, vagy szülei akaratával ellentétben imádkozza ezt a Bonhoeffer verset. Ilyen esetekben az iskola vezetésére bízzuk a döntést, hogyan kerüljék el a konfliktust mind a gyerekkel, mind a szüleivel. Az azonban nem elfogadható, hogy egy gyerek vagy annak szülei akaratából egy egész osztályt megakadályozzunk a közös imádságban.

Sommer asszony arra is felhívta a figyelmet, hogy az istenfélelemben való neveltetés az iskolai törvények egyik legfontosabb nevelési célja és ez magában a tartományi alkotmányban is így van, és attól független, hogy felekezeti iskoláról, vagy állami iskoláról van szó. Az állami iskolákban is a tanulók foglalkoznak az alapvető keresztényi értékekkel és kulturális örökséggel.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben