Újabb három ír püspök mondott le

Létrehozás: 2009. december 30., 10:56 Legutolsó módosítás: 2009. december 30., 10:57

Dublin – Újabb három püspök nyújtotta be lemondását a Dublini Főegyházmegyében történt gyermekmolesztálások eltussolásával kapcsolatban. Forrás: CNS, Magyar Kurír

Donal Brendan Murray limericki püspök után – aki december 17-én bejelentette, hogy a Szentatya elfogadta lemondását – december 23-án lemondott James Moriarty, Kildare és Leighlin püspöke is. Moriarty elismerte, hogy meg kellett volna változtatnia a Dublini Főegyházmegye irányításának kultúráját.

December 24-én Eamonn Walsh és Raymond Field dublini segédpüspökök is bejelentették, hogy benyújtják felmentési kérelmüket XVI. Benedek pápának. A két segédpüspök közös közleményében ismételten bocsánatot kér, és imáiról biztosítja „azokat, akik mertek megszólalni, és azokat, akik némán szenvednek tovább".

A visszaélésekről szóló jelentésben az említetteken kívül megnevezett egyetlen hivatalban lévő főpásztor, Martin Drennan galwayi püspök úgy nyilatkozott: úgy véli, a vizsgálat nem fogja bűnösnek találni, ezért nem lát okot rá, hogy felmentését kérje.

Az ügyhöz kapcsolódik, hogy 2002-ben benyújtotta lemondását Brendan Comiskey fernsi megyéspüspök, miután egy televíziós dokumentumfilm tanúsága szerint gyermekmolesztálási ügyeket tussolt el – írja a CNS.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben