Új Michelangelo-önarckép a vatikáni Pál-kápolnában

Létrehozás: 2009. július 09., 12:20 Legutolsó módosítás: 2009. július 09., 12:21

Róma – A restaurátorok nagy valószínűséggel Michelangelo önarcképére bukkantak a nemrég helyreállított vatikáni Pál-kápolna Szent Péter keresztrefeszítését ábrázoló freskóján. Forrás: Magyar Kurír

A szakértők a kép bal felső sarkában látható kék turbános lovassal azonosítják a művészt. Maurizio De Luca, a 2004-ben kezdődött restaurációs projekt vezetője szerint az önarcképnek különleges jelentőséget ad, hogy Michelangelo utolsó, 1545 és 1550 között alkotott festményén bukkan fel; ezután a művész már csak szobrászattal és építészettel foglalkozott.

De Luca elmondta: hosszas mérlegelés után „az erős, gondterhelt arcvonások, a korabeli Michelangelo-leírásokkal megegyező ruházat és testalkat" mind őt, mind kollégáit meggyőzték arról, hogy a lovasban valóban a mester alakja jelenik meg – írja az ICN.

 

 

Michelangelo egyetlen másik, általánosan elfogadott önarcképe leghíresebb festményén, a Sixtus-kápolna „Utolsó ítélélet” című freskóján látható, amelyet 1534 és 1541 között alkotott. E groteszk önarckép a Szent Bertalan kezében tartott, lenyúzott bőrön tűnik fel.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben