Új LVSZ főtitkár, Martin Junge: „Megtanultam, hogy az értékeket tartsam fontosnak!”

Létrehozás: 2010. július 27., 10:26 Legutolsó módosítás: 2010. július 27., 10:44

Stuttgart – A chilei katonai diktatúra alatt nőtt fel és szenvedett attól, hogy elveszítette a szabadságot. A Lutheránus Világszövetség következő főtitkára, Martin Junge az LVSZ 11. Nagygyűlésén elmondott beszédében ezért azt hangsúlyozta, hogy megtanulta az olyan értékeket fontosnak tartani, mint például az igazságosság, az emberi méltóság, az erőszakmentesség, a tolerancia, amelyeket azonban mind politikai mind szociális téren napról napra semmibevesznek. Forrás: LWI, evangelikus.hu

Junge, aki már tíz éve latin-amerikai és karibi területi referensként az LVSZ MIsszió és fejlesztés részlegén dolgozik elmondta, hogy az egyház misszióját a maga teljességében értelmezi.

„Hiszem, hogy az igehirdetés, a diakónia és a társadalomban végzett prófétai feladat összetartoznak. Ezek egymást kölcsönösen befolyásolják” – mondta.

Ennek a három dimenziónak az együntetűsége, egyensúlya adja ki Junge szerint a Lutheránus Világszövetség jövőbeli feladatainak összességét.

A főtitkár beszédében az LVSZ-t policentrikus lényegűnek írta le, amelynek természetéhez tartozik, hogy több centruma van, amelyek mind azonos szinten állnak. Ebben az összefüggésben a kontextusokon áthidaló dialógust szorgalmazta az LVSZ-en belül, hogy igazi szomszédságban élhessünk egymássall, hogy az egyes tagegyházakne csak magukban, saját környezetükben létezzenek.

A világ-lutheranizmus tehát Junge számára nem jelent problémát, ő hálás a különbözőségért, hiszen ez megfelel a bibliai képnek, amely az egy testről és annak tagjairól szól. Egy világban, amely a kenyértért, az igazságosságért és a békééért áhítozik, kell hogy legyen egy közös bázis, hogy a közös bizonyságtételt ezáltal is erősíthessük.

A zeneteóriára való utalással Junge elmondta, hogy a félhangok is beletartoznak az összeképbe, hiszen disszonancia nélkül nincsen harmónia sem. Ez pedig az LVSZ-re is érvényes – magyarázta.

A világ problémáival kapcsolatban Junge elmondta, hogy nem csodálkozik azon, ha egy éjszaka alatt milliárdok állnak rendelkezésre a bankok megmentésére, a HIV és az ADIS betegségének leküzdésére viszont hiányoznak a készletek. Ezt kétféle módon mérik, de nem szabad beletörődnünk ebbe és nem szabad elfogadnunk ezt – tette hozzá.

Junge beszédében kitért arra is, hogy a következő Nagygyűlést véleménye szerint 2017-ben kellene tartani, hogy azt össze tudják kötni a reformáció 500. évfordulójának ünnepségeivel.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a reformációi megemlékezéseket ökumenikus nyitottsággal kell kezelni, mert ha valaki lutheránus, akkor ökumenikus is. Az LVSZ a jövőben is hangsúlyt fog fektetni az ökumenére, és együtt fog működni az Egyházak Világtanácsával.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben