Új helyre költözik a Vatikáni Csillagvizsgáló

Létrehozás: 2009. június 25., 11:30 Legutolsó módosítás: 2009. június 25., 11:31

Róma – A Specola Vaticana, a hetven éve Castel Gandolfóban működő csillagvizsgáló új helyre költözik a pápák nyári rezidenciájának régi épületéből. Forrás: Magyar Kurír

A költözés oka az intézmény megnövekedett helyigénye. A csillagvizsgáló intézet székhelyét a Castel Gandolfó-i pápai palota kertjeiben található régi kolostorba helyezik át. A pápai palota tetején elhelyezett régi típusú Zeiss csillagvizsgáló berendezések azonban továbbra is a helyükön és használatban maradnak.

Az asztronómai könyvtár több mint huszonkétezer kötete eddig az apostoli palota két emeletének termeiben kapott elhelyezést. Az intézet értékes meteoritgyűjteménye, a laboratórium, a történeti értékű, 1895 és 1979 között készült felvételek, valamint a hagyományos nyári csillagvizsgáló szeminárium mind a fölszinten működött – adta hírül június 22-én a Specola Vaticana vezetője, José Funes jezsuita szerzetes.

A vatikáni obszervatórium a XIII. Gergely pápa által bevezetett naptárreform idején, 1583-ban kezdte meg működését. XIII. Leó pápa 1891-ben újjászervezte azzal a céllal, hogy igazolja: az egyház és pásztorai nem állnak szemben a tudománnyal, hanem a tudomány és hit egymást átkarolják és segítik – nyilatkozta José Funes.

A csillagvizsgálóban két magyar asztronómus is dolgozott: Tibor Mátyás és a 2007 decemberében elhunyt Teres Ágoston, mindketten jezsuiták voltak.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben