Új felfedezés: A napéjegyenlőség idején ragyog a fény Krisztus feszületére

— Felvéve: , , ,
Létrehozás: 2009. március 25., 09:52 Legutolsó módosítás: 2009. március 25., 09:54

Barsham – Március 21-én látogatókkal telt meg a kelet-angliai Barsham falu temploma, amelynek nemrég felfedezett kis toronyablakán át a lenyugvó nap sugarai évente kétszer, a tavaszi és az őszi napéjegyenlőség idején mintegy 4 percen át ragyogó fénnyel világítják meg a keresztre feszített Krisztus alakját. Forrás: Magyar Kurír

A barshami Szentháromság-templom az 1300-as években épült. Ekkor vájták a toronyfalba a keskeny ablakot, és ekkor készült a főhajó faragott válaszfalának tetején álló fafeszület is. A válaszfalat a 16. században eltávolították, így a fényjelenség több generáción át nem volt tapasztalható. Amikor 1870-ben helyreállították, a feszület pontosan az eredeti helyére került vissza. Az ablak elé azonban az akkori plébános egy képet helyezett, így két évszázadon át még a létezéséről sem tudott senki – olvasható a Daily Mail internetes oldalán.

1979-ben tűz rongálta meg a főhajó tetőzetét. Ekkor távolították el az ablakot eltakaró képet, ám a fényjelenség csak évekkel később kezdett feltűnni a templomban szolgáló egyik lelkipásztornak. John Buchanan segédlelkész szerint rendkívül nehéz észrevenni, hiszen évente mindössze kétszer látható, és csupán néhány percig; borús időben pedig ez a ritka alkalom is kimarad.  

Hosszú évekig tartott, míg rájött, hogy a fény éppen a napéjegyenlőség idején világítja meg a megfeszített Krisztus alakját. „Felemelő, különleges pillanat, amikor a templomi félhomályban az ablakrésen át hirtelen felragyog a lenyugvó nap fénye. Csodálatos látvány, ahogy a napsugarak fénybe burkolják Krisztust" – fogalmazott a 77 éves lelkipásztor.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben