Ügynökkérdés: gyanúba keveredett a lengyel lutheránus egyház vezetője is

Létrehozás: 2009. április 20., 09:49 Legutolsó módosítás: 2009. április 20., 09:50

Varsó – A lengyelországi lutheránus egyház jelenlegi vezetője, Janusz Jagucki együttműködött a volt kommunista titkosrendőrséggel – erre a következtetésre jutott egy különbizottság, amelyet Jagucki múltjának vizsgálatával bízott meg a szóban forgó egyház. Forrás: mult-kor.hu, MTI

Ügynökkérdés: gyanúba keveredett a lengyel lutheránus egyház vezetője is

Janusz Jagucki

A bizottság elnöke, Czeslaw Cieslar szerint „nem fér semmi kétség” Jagucki titkos együttműködéséhez. A bizottság a lutheránus egyház varsói zsinatának részvevői elé tárja megállapításait, s hogy mi következzék belőlük, azt az egyházi összejövetel részvevőinek kell eldönteniük – mondta Cieslar. A lengyel lutheránus egyház egy püspöke, Ryszard Borski már bejelentette, hogy Jagucki leváltását fogja javasolni.

A múlt év szeptemberében hozták létre a szóban forgó bizottságot, miután a történészek olyan aktákra bukkantak a kommunista belbiztonsági szolgálat (lengyel nevének – Sluzba Bezpieczenstwa – kezdőbetűivel rövidítve SB) egykori irattárában, amelyek Jagucki együttműködésére utaltak. Az egyházi vezető elismerte, hogy több alkalommal találkozott a kommunista belbiztonsági szolgálat képviselőivel, de tagadta, hogy az SB ügynöke lett volna.

A lengyel lutheránus egyház mintegy 70-80 ezer hívőt számlál. A 38 milliós Lengyelország vallásos lakosainak túlnyomó többsége katolikus.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben