Trónra lépett Kirill

Létrehozás: 2009. február 01., 23:47 Legutolsó módosítás: 2009. február 01., 23:48

Harangzúgással kezdődött meg az új, orosz pátriárka beiktatási ceremóniája a moszkvai Megváltó Krisztus templomban. Oroszország-szerte a templomok 15 perces harangjátéka üdvözölte Kirill trónra lépését. Moszkva és egész Oroszország új pátriárkáját kedden választotta meg a főpapokból, az alsóbb papság képviselőiből és világi személyekből álló zsinat. Az előző egyházfő, II. Alekszij december elején hunyt el. Forrás: MNO / MTI

Trónra lépett Kirill

Kirill

Hivatalosan is az orosz pravoszláv egyház feje, Moszkva és minden oroszok pátriárkája lett a 62 éves Kirill. A trónra lépés alatt a szigorú egyházi szabályoknak megfelelően a főpapok végül azt kiáltották és énekelték, hogy axios, vagyis méltó a tisztségre.

A moszkvai Megváltó Székesegyházban tartott ceremónián jelen volt Medvegyev elnök és Putyin miniszterelnök is. A Vatikánt Casper kardinális képviselte. Kirillt az egyházi zsinat több mint 70 százalékos többséggel választotta meg pravoszláv egyházfőnek. Előtte már hetekig ő volt az előző pátriárka, II. Alekszij halálával megüresedett trón helytartója.

Nemcsak egyházi, hanem világi körökben, sőt külföldön is ismert személynek számít, hiszen sokáig saját televíziós műsora volt. Két évtizeden keresztül ő irányította a pravoszláv egyház külügyeit. Éppen ezért a világra nyitott, liberális hírben áll, és tőle várják, hogy végre normalizálja a pravoszláv és a katolikus egyház hagyományosan igen feszült viszonyát.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben