Továbbra sem tudják eldönteni: teremtés vagy evolúció

Létrehozás: 2009. február 10., 12:25 Legutolsó módosítás: 2009. február 10., 12:26

Washington - A makacs küzdelem, amely az Egyesült Államokban Charles Darwin születése után két évszázaddal is tart még a kreacionisták és az evolúciós elmélet hívei között, mély kulturális megoszlásról tanúskodik egy olyan országban, amelyben a vallásnak ma is kitüntetett helye van. Forrás: MTI

Csaknem 150 évvel azután, hogy a brit természettudós megjelentette a fajok eredetéről szóló művét, az amerikaiak továbbra is hadakoznak az elmélet ellen és mellette. Ez a polémia az utóbbi években még hevesebbé is vált, mert az a kérdés, hogy oktassák-e a kreacionizmust az állami iskolákban, szenvedélyes összecsapásokra vezetett a helyi oktatási tanácsokban és mintegy 30 szövetségi állam parlamentjében.

Kansas állam választott oktatási tanácsa 2005-ben engedélyezte az állami középiskolákban az "intelligens tervezés" tézisének az oktatását, amely szerint az ember nem származhat a majomtól, hanem Isten teremtménye, mint azt a kreacionizmus tartja.Egy évvel korábban Pennsylvania egyik kisvárosában hasonló szavazás történt, mire a szülők pert indítottak, amelyben a bíró nekik adott igazat a kreacionistákkal szemben.

2009 januárjában Texas oktatási tanácsa meghallgatta a két fél érveit, hogy mérlegelje, részévé tegye-e a kreacionizmus oktatását a biológia-tantárgy keretében az állami iskolákban.

Az evolúció elmélete elleni széleskörű offenzíva az 1925-ös hírhedt "majomper" egyenes folytatásának tekinthető. Akkor egy biológiatanárt 100 dolláros büntetésre ítéltek azért, mert "illegálisan oktatta Darwin elméletét" Tennessee államban.

Az új kampány annyira nyugtalanítja az Amerikai Tudományos Akadémiát, hogy internetes portált hozott létre az evolúciós elmélet védelmezésére.

1968-ig kellett várni ahhoz, hogy az állam és az egyház szétválasztására hivatkozva a Legfelsőbb Bíróság alkotmányellenesnek minősítse az evolúció elméletének tiltását: ezzel végződött az a per, amelyet egy tanítónő Arkansas állam ellenében pert indított a tilalom megszüntetéséért. 1987-ben a Legfelső Bíróság alkotmányellenesnek minősítette a kreacionizmus kötelező tanítását, amit azzal indokolt, hogy a tézis oktatása vallásos hit terjesztését jelentené a közoktatásban.

E kudarcokat követően a kreacionisták taktikát változtattak, immár az ember származásáról szóló uralkodó elmélet áldozataiként lépnek fel. Már nem igénylik a kreacionizmus oktatását, viszont követelik, hogy a szabad választás joga alapján kétségbe lehessen vonni az evolúciós elméletet.

1995-ben megjelent, "Darwin fekete doboza" című könyvében Michael Behe biológus, akit az "intelligens tervezés" elmélet atyjának tekintenek, kifejtette: bizonyos molekuláris szerkezetek túl bonyolultak ahhoz, hogy a Darwin által leírt természetes kiválasztódás eredményei lehessenek.

"Az evolúció oktatása a kulturális háború része az Egyesült Államokban és nem sokban marad el az abortuszról és homoszexuális házasságról folyó polémiától" - magyarázta David Lasci, a Pew Research Center egyik elemzője, aki jellemző példaként utalt arra, hogy Sarah Palin volt republikánus alelnökjelölt maga is úgy foglalt állást, hogy a kreacionizmust az evolúciós elmélettel párhuzamosan kellene tanítani az állami iskolákban.

A Pew intézet egyik felmérése szerint az amerikaiaknak csak 26 százaléka fogadja el teljesen Darwin elméletét.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben