Továbbra is megoldatlan a lengyel papok helyzete Fehéroroszországban

Létrehozás: 2010. január 06., 09:35 Legutolsó módosítás: 2010. január 06., 09:35

Minszk – A belarusz püspöki kar a hatóságokkal való megbeszélést szorgalmazza a két katolikus lengyel lelkipásztorral szembeni állami szankciók ügyében. Forrás: Magyar Kurír

Az illetékes hatóságokkal folytatandó párbeszédre van szükség a külföldi papok helyzetének megoldása érdekében – nyilatkozta Tadeusz Kondrusiewicz minszki érsek január 5-én. A két paptól megtagadták papi szolgálatuk további ellátását biztósító további engedélyt Fehéroroszországban.

Kondrusiewicz sajnálatát fejezte ki, hogy az érintett lelkipásztoroknak nem folytathatják ott végzett papi szolgálatukat. Az érsek véleménye szerint nemzetközi segítségre van szükség a konflikushelyzet megoldása érdekében. Jóllehet az utóbbi időszakban erősen megnövekedett a helyi kispapok száma (20 évvel ezelőtt 60 belarusz látott el papi szolgálatot) továbbra sincs elegendő belarusz katolikus pap az országban – emelte ki  Tadeusz Kondrusiewicz. A 400 katolikus papból jelenleg körülbelül 280-an fehérorosz származásúk. A Fehéroroszországban hosszú évtizedekig tartó kommunista uralom miatti paphiány megoldása végett a fehérorosz katolikus egyház továbbra is külföldi lelkipásztori segítségre szorul. 

Jelentések szerint az ország vezetése azzal indokolta e szankciót, hogy a papok lengyel nyelven tartották a szentmiséket. A minszki érsek e kérdés illetően nem foglalt állást. Nem látja át teljesen a helyzetet – mondta. A Fehéroroszország nyugati részén található, többségében lengyel kisebbségi hívek lakta egyházmegyében nem engedélyezik, hogy idegen származású papok lássák el a lelkipásztori szolgálatot. Az ország vezetése már régóta érezteti a katolikus egyházzal, hogy nem helyesli a külföldi lelkipásztorok jelenlétét; tavasz óta már csak egy évre szóló tartózkodási engedélyt adnak nekik.

A Kathpress hírügynökség már többször tudósított a helyzet megoldatlanságáról: Minszk azzal vádolja Varsót, hogy a lengyel nyelvű kisebbség által bizonytalanságot akarnak okozni az országban; Varsó ellenben azt rója fel Fehéroroszországnak, hogy elnyomják az ott élő lengyel kisebbséget.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben