Tony Blair: a katolikus hívők toleránsabbak a pápánál

Létrehozás: 2009. április 09., 08:22 Legutolsó módosítás: 2009. április 09., 08:23

London – A londoni baloldali napilap, a The Independent beszámol róla, hogy a katolikus hitre áttért Tony Blair bírálta a Vatikán melegekkel szembeni fellépését. A volt brit miniszterelnök az Attitude melegmagazinnak adott interjújában kifejtette, hogy véleménye szerint a katolikus hívők toleránsabbak a homoszexualitást továbbra is elítélő pápánál és egyházi vezetésnél. Forrás: The Independent, globusz.net

Tony Blair: a katolikus hívők toleránsabbak a pápánál

Tony Blair

Tony Blair helytelenítette, hogy a Vatikán továbbra sem ismeri el a melegek egyenjogúságát, bűnnek tekinti az egyneműek párkapcsolatát, és a homoszexualitást lelki zavarnak minősíti. A The Guardian felidézi, hogy XVI. Benedek pápa tavaly az őserdők pusztulásához hasonlította, és erkölcsi bűnnek nevezte az azonos neműek kapcsolatát. A volt miniszterelnök szerint a pápa nézetei nem tükrözik a katolikus többségének véleményét, akik jóval toleránsabbak és megértőbbek az egyházfőnél.

A hivatalai ideje alatt számos a melegek esélyegyenlőségét célzó intézkedést elfogadó Blair felhívta rá a figyelmet, hogy a katolikus hívők körében jelentős generációs különbségek figyelhetők meg: a fiatalabbak társadalmi kérdésekben sokkal kevésbé konzervatívok, mint az egyházvezetői és az idősebb hívők. A konzervatív dogmákhoz mereven ragaszkodó egyháztól a liberális katolikus fiatalok elfordulhatnak.

A volt miniszterelnök a katolikus egyház helyzetét párhuzamba állította a brit Munkáspárt tizenöt évvel ezelőtti állapotával. Blair azt ajánlja a Vatikánnak, hogy szakítson a régi, a fiatalok által nem elfogadott dogmákkal, és nyisson a melegek felé - ahogyan a brit Új Baloldal szakított a hagyományos szocialista eszmékkel, és a piacpárti elvek felkarolásával modern baloldali párttá vált.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben