Tőkés: szembe kell nézni a titkosszolgálati múlttal

Létrehozás: 2009. július 13., 07:24 Legutolsó módosítás: 2009. július 13., 07:25

Nagyvárad – Romániában is szembe kell nézniük az egyházaknak azzal, hogy a hívők és a papok közül sokan korábban együttműködtek a kommunista titkosszolgálattal. A múlt tisztázása nélkül nem lehet előrelépni – mondta nagyváradi sajtóértekezletén Tőkés László, az Európai Parlament újjáválasztott képviselője. Forrás: Magyar Rádió

Az utóbbi időben erős ellenállás mutatkozott meg az átvilágítással szemben. A sajtóban is gyalázkodó nyilatkozatok jelentek meg, és a névtelen internetes hozzászólók száma is gyarapodott, akik verbális agresszióval próbálnak küzdeni a folyamat ellen – hangsúlyozta Tőkés László európai parlamenti képviselő mai, Nagyváradon megtartott sajtótájékoztatóján.

Az európai parlamenti képviselő szerint tisztázni kell az átvilágítás elvi alapjait, hiszen ilyen kérdésekről van szó az egyházi átvilágítás vonatkozásában. Kifejtette, nem lehet az egyházban tovább lépni a múlt feltárása nélkül. Az átvilágítás nem személyes ellentétekről szól, az egyházkerület határozatai alapján zajlik. 1990 óta tart az erőfeszítés arra vonatkozóan, hogy az egyházat megtisztítsák a volt kollaboránsoktól. Tőkés László szerint Románia felemelkedésének elengedhetetlen feltétele a kommunista titkosszolgálati múlttal való szembenézés. Az európai parlamenti képviselő a tájékoztatón megemlékezett Kálvin János reformátorról, aki 500 évvel ezelőtt éppen a mai napon született.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben