Történelmi igazságtétel az ír katolikus iskolákban bántalmazott gyerekeknek

Létrehozás: 2009. május 21., 08:01 Legutolsó módosítás: 2009. május 21., 08:03

Dublin – Az ír kormány gyermekbántalmazási különbizottsága szerdán hozza nyilvánosságra az ír katolikus egyház által működtetett oktatási intézményekről készített átfogó jelentését - írja az ír napilap. A kormánybizottság egy évtizedig tartó tényfeltáró vizsgálatára azért volt szükség, mert a katolikus papok a harmincas évek óta működő egyházi oktatási intézményekben több ezer gyereket bántalmaztak és molesztáltak. Az ír kormány akár tízezer milliárd fontnyi kártérítést is fizethet az áldozatoknak. Forrás: The Irish Times, The Times, kitekinto.hu

A bizottság a katolikus egyház által működtetett hagyományos általános iskolákat, szakmunkásképzőket, nevelőintézeteket és a fogyatékos gyermekek számára létrehozott intézmények elmúlt hetven évét vizsgálta. Az 1999-ben lekezdődött, becslések szerint 70 millió eurót felemésztő vizsgálat során a bizottság 1800, többnyire 50-70 éves panaszost hallgatott meg az egyházi személyek visszaéléseivel kapcsolatban. A panaszosok többsége olyan intézményekben tanult és dolgozott, amelyek már a hetvenes években bezártak. A 2003-ban nyilvánosságra hozott előzetes jelentésből kiderült, hogy az iskolák diákjait gyakorlatilag kényszermunkára fogták, gyakran verték, és az is előfordult, hogy meztelenre vetkőztették a gyerekeket a nyilvános megszégyenítés céljából - emlékeztet a The Irish Times. A szexuális zaklatás is gyakran előfordult.

A brit The Times értesülései szerint a több mint 2500 oldalas jelentés 500 papot fog vádolni gyerekbántalmazással. Az elmúlt években az ír kormány eddig összesen 720 millió angol font kártérítést 12000 áldozatnak, és az újabb jelentés következtében még sokkal nagyobb összegek kifizetésére lehet számítani. Ha minden még élő áldozat kártérítést kapna, az 10 800 milliárd fontba kerülne az ír adófizetőknek - írja a londoni napilap.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben