Törökország visszakérné Szent Miklós csontjait

Létrehozás: 2010. január 05., 09:48 Legutolsó módosítás: 2010. január 05., 09:48

Bari – A dél-olaszországi Bariban található Szent Miklós ortodox templom előtt Szent Miklós bronzszobra áll, itt őrzik az ezerhétszáz éve élt szent maradványait. A török kormány most visszakéri Olaszországtól Szent Miklós csontjait, hogy azok az eredeti sírhelyen nyugodhassanak. Forrás: Magyar Kurír

Szent Miklós a mai Törökország területén, Patara városában született a harmadik században. 19 éves volt, amikor nagybátyja (szintén Miklós myrai püspök) pappá szentelte. Myra püspöke lett, számos legenda őrzi csodatévő hírét. A III. századi szentet Myra (ma Demre) városában temették el.

Halála után szentté avatták, a keresztény világ azóta is tiszteli. Amikor a XI. században a szeldzsuk törökök elfoglalták Myra városát, olasz hajósok magukkal vitték a szent földi maradványait Bari városába, ahol a mai napig is őrzik. A késő középkor óta Miklós püspököt a tizennégy segítő szent közé sorolják. Számtalan templom, társulat és foglalkozás védőszentje (tanulók, gyermekek, leányok, hajósok, foglyok, pékek, kereskedők, gyógyszerészek, jogászok).

A török kormány kérését Ertugrul Günay kulturális miniszter jelentette be. A minisztérium egy múzeum építését tervezi, amely a lükiai civilizációt mutatná be. Ehhez szeretnék visszakérni Szent Miklós csontjait. A török hatóságok arra hivatkoznak, hogy Szent Miklós életében állítólag úgy rendelkezett, hogy Myrában kíván nyugodni. A miniszter másik érve, hogy a szent maradványait kalózok tulajdonították el, illegális módon.

A bari Szent Miklós-templom igazgatója, Damiano Bova elutasította a kulturális miniszter kérést. A myrai püspök földi maradványai esetében nem kulturális javakról van szó: a szent testét tisztelni kell, nem pedig egy múzeumban kiállítani – érvelt Bova.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben