Török filmet díjazott a Berlinale ökumenikus zsűrije

Létrehozás: 2010. február 25., 14:54 Legutolsó módosítás: 2010. február 25., 15:00

Berlin – A 2010-es Berlinale panoráma szekciójában Jan Hrebejk cseh rendező „Kawasaki rózsája” című filmjének ítélték oda a független egyházi zsűri díját. A fórum kategóriában Nicolas Wadimoff „Aisheen” című alkotását tüntették ki. A február 11. és 21. között megrendezett 60. Berlinale nemzetközi filmfesztiválon a „Méz” című német–török versenyfilm nyerte el az ökumenikus zsűri fődíját. Forrás: Magyar Kurír

A fesztivál vezetőségének közlése alapján a panoráma és fórum kategória nyertes alkotásait 2500 euróval jutalmazták.

A „Méz” (Bal) Yusuf, egy anatóliai méhész fiának gyermekkorát és felnőtté válásának történetét meséli el érzékenyen. A cseh Jan Hrebejk „Kawasaki rózsája” című díjnyertes filmje a békés forradalomról szól, a bűn, megbocsájtás és a cselekedetek következményeinek kérdéseit kutatja. Az „Aisheen” című film a Gáza-övezetben játszódik 2009 februárjában, egy hónappal az izraeli hadsereg támadásá után.

Az evangélikus és katolikus egyház nemzetközi filmes szervezetei, az Interfilm és az Signis 1992 óta hattagú ökumenikus zsűrivel képviselteti magát a Berlinalén. E szakmai bizottság azon rendezők alkotásait tüntetik ki, akik filmjeikben olyan emberi magatartást vagy tanúságot fejeznek ki, mely összhangban van az evangélium tanításával, vagy akik mozgóképes alkotásaikkal érzékenyebbé tudják tenni a mindenkori nézőt a spirituális, emberi és szociális értékekre.

Első alkalommal két film nyerte el az Amnesty nemzetközi díjat: a „Son of Babylon” című, nemzetközi koprodukcióban készült Road Movie, Mohammed Al-Daradji filmje a gyógyulás kereséséről szól egy háború dúlta, rémuralomban szétrombolt országban. Az emberi jogi szervezet másik díját az angol–brazil dokumentumfilm nyerte el: Lucy Walker „Waste Land” című műve a társadalom peremére szorult emberekről szól.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben