Többen az apokalipszist látják a biometrikus útlevélben

Létrehozás: 2009. február 02., 17:58 Legutolsó módosítás: 2009. február 02., 18:00

Bukarest - A sátán művének véli és tiltakozik a biometrikus útlevelek ellen a román ortodox egyház. A hívek az ördögöt és az apokalipszist látják a január elsejétől Romániában is bevezetett új utazási okmányban. Forrás: Független Hírügynökség

Többen az apokalipszist látják a biometrikus útlevélben

Magyarországon már 2006 óta van

Szerintük a beépített - az azonosításhoz szükséges személyi adatokat tartalmazó - chipek segítségével folyamatos megfigyelés alatt lehet tartani tulajdonosát, ami a személyi szabadság korlátozását jelenti.

Egy ortodox papnak az interneten kerengő tanulmányra hivatkozva azt állítják, a chipeket műholdakról lehet követni, amelyek segítségével akárhonnan irányított rakétával bármikor ránk lőhetnek. Az okmány sorszámban a 666 számtalan variációba belekerülhet, mindezek mellett az új útlevelekről rendelkező jogszabály 1 566 sorszámon jelent meg a hivatalos közlönyben, a hívek ezt is az ördög játékának tartják. Emiatt a hétvégén megközelítőleg ezer ortodox hívő tüntetett Bukarestben a világvége közeledtére és a sátán egyre erőteljesebb megnyilvánulásaira figyelmeztetve.

Az ortodox egyház szinódusa február végén alakítja ki végleges álláspontját az útlevelek kérdésében, azonban a belügyminisztériumhoz olyan átiratot juttatott el, amelyben aggodalmát fejezi ki a szerinte személyi szabadságot ellenőrzés alatt tartó okmányok kapcsán.

Az EU a 2001. szeptember 11-i terrorcselekmények után hozott rendeletet arról, hogy az európai útlevelekben az arcképek mellett ujjlenyomatok is szerepeljenek, megnehezítve ezzel a dokumentumok hamisítását, illetve hogy megkönnyítsék a küzdelmet a terrorizmus, bűnözés, illetve az illegális bevándorlás ellen.

Az új útlevelek gyártását január elsején kezdték meg Romániában.
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben