Több mint 500 ortodox templom pusztult el Ciprus török részében

Létrehozás: 2009. augusztus 11., 10:12 Legutolsó módosítás: 2009. augusztus 11., 10:15

A The Washington Times nyilvánosságra hozta az U.S. Helsinki Commission jelentésének új adatait, amely szerint Ciprus törökök által megszállt északi részében több mint 500 ortodox templomot raboltak le, szentségtelenítettek meg vagy romboltak le. Forrás: pravoslavie.ru

Több mint 500 ortodox templom pusztult el Ciprus török részében

Ciprus

A megszállt területek templomaiból kb. 15 ezer ikont loptak el. Észak ciprusi eredetű ortodox ikonok, mozaikok, freskórészletek és istentiszteleti kegytárgyak ezreit értékesítik a nyugati árveréseken. 28 templomépületet hasznosítanak katonai kórházként, laktanyaként vagy raktárként, 13-at mezőgazdasági raktárként, 77-et pedig mecsetté alakítottak át, amelyekben az ikonokat és a keresztet Korán-idézetekre cserélték fel.

Szomorú sorsa lett a bizánci korban épült Antithonetisz monostornak. Ikonjait és freskóit külföldön értékesítették a kulturális emlékekkel kereskedők. A megszállt területek másik monostorát, a Szent Anasztászia monostort luxushotellé és kaszinóvá alakították át, udvarán pedig egy nagy úszómedencét építettek.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben