Több ezres tüntetés lett a meggyilkolt keresztények temetéséből

Létrehozás: 2011. január 03., 10:16 Legutolsó módosítás: 2011. január 03., 10:17

Alexandria – Több mint ötezren vettek részt a kopt keresztények elleni merénylet áldozatainak temetési szertartásán, amelyet szombat este az észak-egyiptomi Alexandriától harminc kilométerre fekvő Mar Mina kolostorban tartottak meg. Forrás: MTI

Alexandria egyik kopt keresztény temploma előtt pokolgépet robbantottak szombat hajnalban és a detonáció egyes források szerint 17, más források szerint 21 embert megölt, s csaknem hetvenen megsebesültek. Az egyiptomi belügyminisztérium közleménye szerint a támadást egy külföldről támogatott öngyilkos merénylő hajtotta végre. A detonáció éjfél után mintegy fél órával következett be, amikor befejeződött a Szidi Besr negyed Szentek (al-Kiddisszine) templomában megtartott újévi istentisztelet, s távozni kezdett a mintegy ezer résztvevő.

A merénylet nyomán feldühödött keresztények tüntettek és tűztek össze a kivezényelt rendőrökkel a helyszínen szombat délelőtt.

A terrorcselekmény elkövetését egyelőre senki sem vállalta, de két hónapja az al-Kaida terrorszervezet iraki szárnya támadásokkal fenyegette meg az egyiptomi koptokat.

A merénylet halálos áldozatainak temetésén megjelent tömeg – mivel sokan a kormányt tartják felelősnek a merényletért, mert nem tette meg a szükséges óvintézkedéseket – elutasította Hoszni Mubarak államfő részvétnyilvánítását: a hívők „Nem, nem, nem!" bekiabálásokkal szakították meg többször a kopt egyház vezetőjének, III. Senuda pápának a titkárát, Jouan püspököt, amikor a szertartáson felolvasta az egyiptomi államfő üzenetét.


 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben