Tíz éve vezették be a saríát Nigériában

Létrehozás: 2009. augusztus 17., 15:14 Legutolsó módosítás: 2009. augusztus 17., 15:18

Egy évtizede vezették be az iszlám törvénykezést Nigériában. A washingtoni napilap szerint a saría nem váltotta be a muszlimok reményeit: a vallási törvénykezés sem vezetett átláthatóbb és méltányosabb berendezkedéshez. Félő, hogy a mérsékelt iszlám kormányból kiábrándult nigériaiak radikális iszlamista szervezetekhez pártolhatnak. Forrás: globusz.net, Washington Post

Az afrikai országban tíz éve elsősorban az északi, rendkívül szegény és elmaradott térségek lakossága támogatta az iszlám törvények bevezetését, azt remélve, hogy így véget érhet a több éve tartó korrupt kormányzás, és végre fejlődésnek indulhat az ország. Nyugati emberi jogi szervezetek attól tartottak, hogy a világi állami intézményrendszer felszámolása után mindennapossá válnak majd a nyilvános megkövezések. Szerencsére ez nem következett be, a nigériaiak mégis egyre inkább kiábrándulnak az aránylag mérsékelt vallási vezetésből – írja a The Washington Post.

Az elmúlt tíz évben a kormány csak látszatintézkedésekben érvényesítette az iszlám szabályokat: betiltotta a zenés filmeket és a nőknek megtiltotta, hogy taximotoron utazzanak. Az országot megnyomorító korrupció letörésével azonban nem sokat foglalkozott. A saría bevezetésének hívei abban reménykedtek, hogy a vallási kormányzás majd a szegények, az elesettek és a rászorulók érdekében lép fel – ahogyan azt az iszlám előírja. Mára kiderült, hogy a rendőrséggel párhuzamosan működő erkölcsrendészet sem kevésbé korrupt, mint a hagyományos rendvédelem, és az iszlám vallási előírások érvényesítését támogató politikusok és köztisztviselők sem kevésbé korruptak, mint a világiak voltak.

A The Washington Post szerint félő, hogy a mérsékelt iszlám kormányban csalódott nigériaiak a radikális és militáns iszlamista csoportok bűvkörébe kerülhetnek. Az ország északi részében már most is több iszlám terrorszervezet működik, egyebek között a múlt hónapban 700 halálos áldozatot követelő összecsapásokat kirobbantó Boko Haram.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben