Titkosítják vagy kivonják a szovjet egyházüldözéssel kapcsolatos levéltári anyagokat

Létrehozás: 2009. február 26., 14:24 Legutolsó módosítás: 2009. február 26., 14:30

Moszkva - Az orosz archívumokban titkosítják vagy kivonják a szovjet idők represszióival kapcsolatos dokumentumokat – mondta Juvenálij krutyicai és kolomnai metropolita, a Szent Szinódus tagja, a Moszkvai Patriarchátus Kanonizációs Bizottságának elnöke. Forrás: szimandron.hu

Az állami levéltárakban található dokumentumok kivonása vagy titkosítása lényegesen megnehezíti az oroszországi újvértanúk és hitvallók kanonizálásával foglalkozó szinódusi kanonizációs bizottság munkáját – mondta Juvenálij, krutyicai és kolomnai metropolita.

A Moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban február 17-én tartott, az „Orthodoxia és a szentek tisztelete” konferencián Damaszkin (Orlovszkij) igumen, a kanonizációs bizottság tagja, elmondta, hogy 2000 óta a hatóságok kivonják a levéltárakból és titkosítják az OGPU titkos ügynökeivel kapcsolatos dokumentumokat, ami lényegesen megnehezíti a kanonizációs bizottság által újvértanúként és hitvallóként kihirdetni szándékozott emberek életkörülményeinek tisztázását.

Juvenálij metropolita kijelentette, hogy „most, természetesen, nehéz helyzetben vagyunk: bezárulnak előttünk az állami levéltárak, de mi hisszük, hogy a nép fontosnak tekinti az újvértanúkat”.

Juvenálij metropolita elmondta, hogy idén április 20-án lesz 20 éves a Szinódus kanonizációs bizottsága, amely az újvértanúk és hitvallók naptárba való név szerinti bevezetésével, ezt megelőzően pedig élettörténetük tisztázásával foglalkozik. Ma az Orosz Orthodox Egyház által név szerint megdicsőített és az egyházi naptárba bevezetett újvértanúk és hitvallók száma 1769 fő, akik közül 545 fő a moszkvai egyházmegyéhez tartozott.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben