Thomas Mann unokája kilépett a katolikus egyházból

Létrehozás: 2009. február 10., 11:41 Legutolsó módosítás: 2009. február 10., 11:43

Berlin - Kilépett a katolikus egyházból Frido Mann. Thomas Mann Nobel-díjas német író unokája döntésével a pápa azon döntése ellen tiltakozott, amellyel XVI. Benedek visszavonta a holokauszttagadó tradicionalista püspököt, Richard Williamsont is soraiban tudó ultrakonzervatív Pius Testvériség kiközösítését. Forrás: MTI

"Önámítás és képmutatás lenne, ha továbbra is egy olyan egyháznak lennék a tagja, amelynek vezetője ilyen cinikus és megvető" - áll a Frido Mann által hétfőn kiadott közleményben. "E notórius antiszemiták rehabilitálását Krisztus német képviselője által a zsidóság felé intézett hadüzenetnek, e nép kimondhatatlan szenvedései kigúnyolásának tartom" - fogalmazott Mann, akinek közleményét az Achterbahn című életrajzi írását megjelentető Rowohlt kiadó is közreadta. 

Mann szemében a római katolikus egyház már a "szerencsétlen II. János Pál pápa" ideje óta egy "megkövült hatalmi- és felügyelőközponttá vált", így fokozatosan eltávolodott az egyháztól. "Joseph Ratzinger megválasztása, és az ő legalább olyan hiteltelen vezetési stílusa még mélyebb belső emigrációba taszított, noha még mindig az egyházhoz tartoztam" - írja Mann. "Az elmúlt hetekben azonban hirtelen minden megváltozott, amikor XVI. Benedek pápa visszavonta a négy tradicionalista püspök kiközösítését, akik közül ketten többször is a hatmillió zsidóval végző holokauszt tagadásával hívták fel magukra a figyelmet" - olvasható a közleményben.

Az 1920-ban született Frido Mann, aki a híres német író kedvenc unokája volt, s protestánsként keresztelték meg, egy lelki válságot követően kezdett el teológiát tanulni, és tért át a katolikus hitre.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben