Terebélyesedik a berlini jezsuita szexbotrány

Létrehozás: 2010. február 03., 08:35 Legutolsó módosítás: 2010. február 03., 08:36

Berlin – Egyre újabb és újabb részletekre derül napfény, egymás után jelentkeznek az érintettek a berlini elit jezsuita gimnázium két tanának szexuális molesztálási ügye kapcsán. Maga az egyház is úgy véli, hogy eddig csak a jéghegy csúcsa látszik, bár már most kiderült, hogy Berlin mellett érintett egy hamburgi gimnázium (Sankt-Ansgar-Schule) is, ahonnan a bűncselekmény-sorozat a két atya áthelyezési útját követve Spanyolországig, onnan egészen Chiléig ér. Eddig 20 konkrét ügyről tudnak. Forrás: azta.hu

Az jezsuiták ugyanis a 70-es 80-as években kibontakozott szexuális molesztálási ügyet soha nem jelentették az igazságszolgáltatásnak, hanem csak a Vatikánnak, amely az akkori bevett szokása szerint ugyancsak hallgatott, és megelégedett annyival, hogy áthelyezte a tetteseket más munkahelyre. Az ügy azért is szomorú, mert a jezsuita tanárok mindketten a gyerekek lelki ügyeinek gondozásával is meg voltak bízva.

A berlini gimnázium vezetése már levélben és diákgyűlésen az iskolában nyilvánosan bocsánatot kért az érintettektől, és mindenkitől, akiket a rend vezetőinek viselkedése, kellemetlen helyzetbe hozta, vagy fájdalmat okozott. A legjobban azt sajnálják, hogy sem az ügyészséget, sem a diákokat nem értesítették a történtekről időben, sőt a diákok egyik nyílt panaszlevelét is figyelmen kívül hagyták.

A két pap által elkövetett bűncselekmények, amelyekben az ügyészég már folytatja a nyomozást, minden bizonnyal elévült. A jezsuiták és számos más katolikus szervezet arról biztosítja a közvéleményt, hogy ma már nem így járnának el, tehát nem hallgatják agyon az ilyen, vagy ehhez hasonló eseteket, és nem helyezik az egyház tekintélyének védelmét a gyerekek érdekei elé.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben