Templomot foglaltak Kijevben

Létrehozás: 2009. február 22., 13:11 Legutolsó módosítás: 2009. február 22., 13:12

Kijev - A Korreszpondent.net hírportál értesítései szerint szombaton este ukrán nacionalista szervezetek tagjai egy pap vezetésével ideiglenesen elfoglalták a Csodatévő Szent Miklós templomot. Forrás: Független Hírügynökség

Az elkövetők közül harmincat a rendőrök a helyszínen őrizetbe vettek. Belügyi illetékesek szerint viszont sem templomfoglalás, sem őrizetbe vétel nem történt.

A Korreszpondent.net a saját hírforrásaira hivatkozva közölte, hogy szombaton este a rendőrség legalább harminc fiatalt letartóztatott azok közül, akik nem sokkal korábban egy pap vezetésével önhatalmúlag elfoglalták a kijevi Csodatévő Szent Miklós templomot. A hírportál szerint a népes csoportosulás ukrán nacionalista szervezetek tagjaiból állt, s azzal a szándékkal hatoltak be az egyébként üres templomba, hogy azt a Kijevi Patriarchátushoz tartozó Ukrán Pravoszláv Egyház nevében kisajátítsák a Moszkvai Patriarchátustól.

A vasárnap reggeli hivatalos belügyminisztériumi közlemény szerint viszont sem templomfoglalás, sem őrizetbe vétel nem történt. A rendőrség verziója szerint csupán néhány hívő egy pap vezetésével egy rövid istentiszteletet akart tartani a templomban, amelyben éppen senki nem tartózkodott. Az ismeretlenek láttán az éjjeliőr hívta ki a járőröket, akik kitessékelték a társaságot, amelynek tagjai közül néhányat tanúvallomásra bekísértek a közeli őrsre, majd mindenkit hazaengedtek.

Ukrajnában az ország függetlenné válása óta folyamatosak a villongások a moszkvai, illetve a kijevi pátriárkához hű ukrán pravoszláv egyháztagok között. Néhány korábbi erőszakos templomfoglalás során verekedéssé is elfajult a hívek vitája.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben