Templomok éjszakája lesz Szlovákiában

— Felvéve: , ,
Létrehozás: 2011. május 27., 08:45 Legutolsó módosítás: 2011. május 27., 08:46

Pozsony – Szlovákiában mintegy száz templom tart nyitva május 27-én éjszaka az első Templomok Éjszakáján, köztük magyar települések templomai is. Forrás: MTI

A Múzeumok Éjszakája sikeres mintájára gondolták úgy a szlovákiai történelmi egyházak, hogy a Templomok Éjszakájával is felhívják magukra a figyelmet, ez az első ilyen rendezvény.
A legtöbb templom a katolikus Nagyszombati Főegyházmegye területén várja a látogatókat, az ország keleti részén csak Gölnicbánya környékén, a Rimaszombati járásban pedig egyedül Felsővályban nyitják meg a templomkapukat ezen az éjszakán.
A magyarlakta Felsővályban (Vysné Valice), a régióban egyedülálló, több száz éves erődtemplomba május 27-én este háromnegyed hatkor harangszóval hívják a látogatókat, majd az istentisztelet után Mikó Zoltán festményeiből és fotóiból nyílik kiállítás. Az erődtemplom udvarán este kilencig játszóház és vetélkedő várja a gyerekeket, utána a környék egyházi és világi kórusai adnak koncertet.
Éjjel tizenegy órától közös zsoltáréneklést és imát, valamint bibliaolvasást tartanak – írja az Új Szó című pozsonyi napilap pénteki számában.
 A szlovákiai Templomok Éjszakája dunaszerdahelyi programjai este hatkor szlovák-magyar misével kezdődnek, és egészen éjfélig várják az érdeklődőket a Szent György templomban. A programokról a dunaszerdahelyi katolikus portálon, a www.plebania.sk oldalon lehet tájékozódni.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben