Templomgyújtogatások Malajziában: nyolc muszlimot tartóztattak le

Létrehozás: 2010. január 21., 09:04 Legutolsó módosítás: 2010. január 21., 09:06

Kuala Lumpur – Már nyolc embert tartóztatott le a malajziai rendőrség a hónap közepén történt templomgyújtogatások miatt. Január 8-a és 12-e között ugyanis nem kevesebb, mint 14 protestáns és katolikus kézben levő templom, vagy istentiszteleti helyszín ellen követtek el támadást muszlim vandálok. Kilenc épület a rádobott Molotov-koktéloktól ki is gyulladt. Forrás: atv.hu

A nyomozás eredményeként egy nap alatt nyolc feltételezett elkövetőt sikerült letartóztatnunk – mondta a maláj Szövetségi Bűnügyi Nyomozó Iroda egyik vezetője, aki arról is beszámolt, hogy a tettesek kézre kerítésében több civil is segédkezett.

Az ügy hátterében a bíróság egyik decemberi ítélete áll, amely engedélyezte, hogy a keresztények Istenük megnevezésére az Allah szót használják. Egyes iszlamista csoportok azonban tiltakozásul Malajzia-szerte gyújtóbombákat dobtak keresztény épületekre.

Bár a helyi római katolikus közösség maláj nyelvű újságja, a Herald évek óta használta az Allah kifejezést Istenre, Nadzsib Razak miniszterelnök új kormánya a múlt évben betiltotta ezt a gyakorlatot. A Herald katolikus kiadvány végül a fővárosi bírósághoz fordult a szabályozás miatt, amely újévi döntésével felülbírálta a kormány tilalmát.

A nemzetközi gyakorlat is azt mutatja, hogy Egyiptomtól a világ legnépesebb országáig, Indonéziáig keresztény kiadványok tucatjai használják az Allah szót Isten megnevezésére. Ráadásul a Herald munkatársai szerint maláj nyelven nincs is más szó az Istenre, csak az Allah. Külföldi nyelveket nem beszélő olvasóik miatt pedig nem helyettesíthetik idegen szóval az Isten megnevezést.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben