Szentszéki tiltakozás egy izraeli tévéműsor ellen

Létrehozás: 2009. február 23., 15:38 Legutolsó módosítás: 2009. február 23., 15:40

Róma - A Szentszék péntek délután kiadott közleményében tiltakozott egy izraeli tévéműsorban elhangzottak ellen. A műsorban becsmérlő megjegyzések hangzottak el Máriával és Jézussal kapcsolatban. Forrás: Magyar Kurír

Az izraeli televízió 10-es csatornája által az elmúlt napokban sugárzott adásban – istenkáromló képekkel és szavakkal – gúny tárgyává tették Jézust és Szűz Máriát.

A vatikáni közlemény leszögezi: az ilyen jellegű adások ellen a szentföldi katolikus ordináriusok testülete felháborodásának ad hangot és a keresztények nevében tiltakozik. Az apostoli nunciatúra által felszólított kormányzati szervek azonnal ígéretet tettek, hogy a megfelelő eszközökkel megakadályozzák a hasonló műsorok sugárzását és nyilvános bocsánatkérésre kötelezik a tévétársaságot – írja a SIR.

A Szentszék szolidaritását fejezi ki a szentföldi keresztényekkel, és sajnálattal veszi „az intolerancia ilyen vulgáris és sértő megnyilvánulását a Krisztusban hívők vallási érzésével szemben". A közleményben az is olvasható: a Szentszék „szomorúan állapítja meg, hogy ez a súlyos sértés Izrael két gyermeke, a názáreti Jézus és Mária ellen irányult."

Időközben Ehud Olmert miniszterelnök bocsánatkéréssel fordult a Vatikánhoz. Egy kormányülés alkalmával Olmert elhatárolódott a televíziós műsortól. Mint fogalmazott: nem áll szándékában, hogy tartalmilag bíráljon tévéműsorokat, ám „ha egy másik országban valami hasonlót mondanának a zsidó vallás ellen, a zsidó közösség biztosan élesen reagált volna". Az Izraelben élő keresztényekkel kapcsolatban Olmert úgy fogalmazott: Izrael nagyon jó kapcsolatot ápol a Vatikánnal és a keresztény világgal, és nincs okunk arra, hogy szándékosan rontsuk ezt a viszonyt – olvasható a Radio Vatikan oldalán.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben