Szentszéki küldöttség ment Isztambulba

Létrehozás: 2009. december 03., 11:55 Legutolsó módosítás: 2009. december 03., 11:57

Isztambul – Walter Kasper bíboros, a Keresztény Egység Elősegítése Pápai Tanácsának elnöke vezetésével szentszéki küldöttség járt Isztambulban. Forrás: Magyar Kurír

Amint arról korábbi hírünkben olvashattak, a látogatás oka Szent András, a konstantinápolyi egyház védőszentjének ünnepe volt. A delegáció tagjai részt vettek az apostol tiszteletére tartott szent liturgián, majd az azt követő ünnepi fogadáson. Ezt követően az Ökumenikus Patriarkátus képviselőivel folytatott kétoldalú egyeztetésekre került sor. Kasper bíboros nyilatkozata szerint a minden évben megnyilvánuló vendégszeretet azt mutatja, hogy a római és a konstantinápolyi egyház között nincsenek problémák, a kapcsolat barátságosnak és kiválónak nevezhető.

A Szentatya az ünnepi alkalom kapcsán egy hosszú levelet küldött, melyben emlékeztet a két fél közötti párbeszéd fenntartásának kötelezettségére, az elmúlt évtizedekben történt tárgyalásokra, melyek a teljes egység előmozdítását szolgálták. Levelében XVI. Benedek pápa elemzi a római püspök primátusának nehéz és kényes kérdését is: nem a hatalom összefüggésében, sokkal inkább az egyházi egység szolgálatának, az igazságosság és a szeretet dimenziójában kell értelmezni. Róma püspöke „Isten szolgáinak szolgája”, aki „elöl jár a szeretetben”. A Szentatya reméli, hogy ebben az irányban lehet előre haladni.

Benedek pápa emellett emlékeztetett II. János Pál „Ut unum sint” kezdetű enciklikájára is, ami arra buzdít, hogy együtt kell megkeresni azokat a formákat, melyben Róma püspöke mindenki által elismerten valósíthatja meg a szeretet szolgálatát. Az üzenetnek Kasper bíboros szerint jó fogadtatása volt – olvasható a Vatikáni Rádió honlapján.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben