Szentszéki állásfoglalás egy ENSZ-nyilatkozatról

Létrehozás: 2008. december 22., 11:24 Legutolsó módosítás: 2008. december 22., 11:25

Róma - Az ENSZ közgyűlés 63. ülésén, december 18-án bemutaták az emberi jogokról, a szexuális beállítottságról és a nemi identitásról szóló nyilatkozatot, amellyel kapcsolatban a Szentszék is kifejtette álláspontját. Eszerint a nyilatkozat jogosan ítéli el a homoszexuális személyek elleni erőszakot, de a dokumentum egészét tekintve túllép ezen, bizonytalanságot idéz elő a jogban, valamint kétségbe von már létező emberjogi normákat. Forrás: Magyar Kurír

A Szentszék nagyra értékeli az erőfeszítéseket, amelyeket a homoszexuális személyek elleni erőszak minden formájának elítéléséért tettek. Arra ösztönzi az államokat, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket a homoszexuálisok elleni büntetések eltörlésére.

Ugyanakkor a Szentszék megállapítja, hogy a nyilatkozat szövege jóval túllép az említett szándékon. A szövegben használt „szexuális beállítottság” és a „nemi identitás” kategóriáinak a nemzetközi jogban nincs világos és közösen elfogadott definíciójuk. Amennyiben figyelembe kellene venni ezeket a kifejezéseket az alapvető jogok kihirdetésében és megvalósításában, ez súlyos bizonytalanságot okozna a jogban. Továbbá aláásná az országok képességét, hogy csatlakozzanak új, vagy már létező emberjogi egyezményekhez és normákhoz illetve, hogy megvalósítsák ezeket.

Annak ellenére, hogy a nyilatkozat jogosan elítéli a homoszexuális személyek elleni erőszakot és védelmezi őket, a dokumentum egészét tekintve túllép ezen a célon és bizonytalanságot idéz elő a jogban, valamint kétségbe von már létező emberjogi normákat.

A Szentszék továbbra is támogatja, hogy el kell kerülni minden homoszexuális személy ellen irányuló igazságtalan diszkriminációt. Egyben arra ösztönzi az országokat, hogy szüntessék meg az ellenük kiszabott büntetéseket.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben